Rutte en Asscher tijdens een teambuildingsdag ANP

Asscher: Rutte is toch geen slap aftreksel van populist

time icon Aangepast

PvdA-leider Asscher neemt zijn eerdere uitspraak terug dat premier Rutte een slap aftreksel is van een populist. Op zijn Facebookpagina schrijft hij dat dat onaardig is. "Voor je het weet blijft dat hangen", aldus Asscher. "Maar zijn advertentie schoot mij, en vele Nederlanders met mij, behoorlijk in het verkeerde keelgat."  

Asscher leverde eerder kritiek op de advertentie van de VVD,  waarin lijsttrekker Rutte zegt dat iedereen die de fundamentele waarden van Nederland afwijst beter kan vertrekken.

De PvdA-lijsttrekker stelt dat hij wel blijft staan achter zijn kritiek. "Onze democratische rechtsstaat garandeert dat iedereen in Nederland gelijkwaardig is. Dat je kunt zeggen wat je wilt. Denken wat je wilt. Trouwen met wie je wilt. Geloven wat je wilt." 

Hij noemt Rutte verder een aardige en bekwame politicus met een groot gevoel voor humor en een grote flair, die op zijn sterke momenten ook een leider is. Maar dat geldt volgens hem niet in campagnetijd. "Dan heerst bij de VVD het opportunisme en dat doet afbreuk aan de geloofwaardigheid. Niet alleen van de VVD maar van de politiek in het algemeen", schrijft Asscher.

PVV

"Leiderschap begint met geloofwaardig normeren. Geloofwaardig is iets echt vinden en ernaar handelen. Geen ingestudeerde trucjes in campagnetijd. Op vrijdagavond wel en dan op zondag weer niet met de PVV willen samenwerken kan niet als je vanuit principes handelt."

Asscher wil daarom dat er oplossingen gevonden worden zonder "zondebokpolitiek". "Dat hoort het verhaal van een premier van alle Nederlanders te zijn. Want Nederland is van ons allemaal", concludeert hij.     

STER Reclame