De Amerikaanse president Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump blijft bij ongefundeerde claim en onderzoekt stemfraude

De Amerikaanse president Trump heeft een grootschalig onderzoek naar stemfraude bij de afgelopen verkiezingen aangekondigd. Hoewel er geen enkel bewijs is en er zowel binnen de Democratische als Republikeinse partij geen twijfels zijn dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen, blijft Trump erbij dat er miljoenen stemmen illegaal zijn uitgebracht.

Gisteren nog zei de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan dat hij geen enkel bewijs heeft gezien dat er is gefraudeerd. Trump had daarvoor in een gesprek met Congresleiders herhaald dat illegale stemmen hem de popular vote hebben gekost.

Drie miljoen minder stemmen

De kwestie houdt Trump al een tijd bezig. Na zijn verkiezing in november twitterde hij al dat hij de meeste stemmen had gekregen, als je de "miljoenen mensen die illegaal gestemd hadden ervan af zou trekken". Trump haalde in absolute aantallen bijna drie miljoen stemmen minder dan zijn rivaal Clinton.

Trump wil met het onderzoek ook aantonen dat er mensen zijn geweest die in twee verschillende staten hebben gestemd. Ook zegt hij dat mensen die al lange tijd dood zijn ook hun stem (op Hillary Clinton) hebben uitgebracht.

'Studies en bewijzen'

De aankondiging van Trump volgt op opmerkingen van zijn woordvoerder Sean Spicer, die gisteren op vragen van journalisten zei dat Trump nog altijd gelooft dat miljoenen illegalen hebben gestemd op Clinton. "President Trump gelooft dat dit werkelijk zo is. Hij baseert die opvatting op studies en bewijzen die aan hem zijn gepresenteerd", sprak Spicer.

Maar welk bewijs dat is zei hij er niet bij. In de persconferentie verwees Spicer onder meer naar een onderzoek van het Pew Research Center, maar dat ging niet over fraude maar over problemen met kiezersregistratie. Ook de onderzoeker zelf heeft herhaaldelijk benadrukt dat zijn onderzoek niet gebruikt kan worden als bewijs dat er is gefraudeerd.

Opvallend genoeg stelde het juridische team van Trump zelf ook dat er geen bewijzen zijn voor stembusfraude, nadat de kandidaat van de Green Party Jill Stein had verzocht om een onderzoek in het midwesten van het land.

Het gebeurt zelden dat de Amerikaanse overheid een onderzoek gelast naar verkiezingsfraude. Een lang onderzoek van de regering van George W. Bush leverde uiteindelijk niets op. En een rapport van een onafhankelijk onderzoeksbureau uit 2007 kwam op een foutmarge van tussen de 0,00004 procent en 0,0009 procent.

De Washington Post heeft in samenwerking met een onderzoeker ongeveer 1 miljard stemmen van de verkiezingen van 2000 tot 2014 onderzocht en vond daarbij slechts 31 gevallen van fraude. De universiteit van Arizona kwam in andere onderzoeken ook op een dergelijk aantal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl