NOS NieuwsAangepast

'Amsterdamse gemeenteraad vindt uitlatingen in islamdebat ontoelaatbaar'

Een meerderheid van de gemeenteraad van Amsterdam vindt uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat over de islam in Nederland "absoluut ontoelaatbaar". Dat schrijft PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman op Twitter.

Uitspraken tijdens het debat afgelopen maandag in debatcentrum De Balie in Amsterdam hebben ook op sociale media tot verhitte discussies geleid. Vooral de suggestie van een moslimquotum door iemand uit het publiek leidt tot veel ophef. De vrouw in het publiek stelde dat er een signaal van uit zou gaan, waardoor andere moslims zouden "dimmen".

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren kan zich voorstellen dat gedane uitspraken strafbaar zijn, zegt zij tegen Het Parool. Maar dat is wel iets waar een rechter zich over moet uitspreken, zegt zij. En dat kan alleen als er iemand aangifte doet, wat nog niet het geval is.

Onder anderen acteur Nasrdin Dchar valt over de uitspraken van de vrouw.

De essaybundel Waarom haten ze ons eigenlijk vormde de aanleiding voor het debat in De Balie. Deelnemers waren onder anderen filosoof Paul Cliteur en de Vlaamse auteur Wim van Rooy.

Niet alleen de uitspraken van de deelnemer uit het publiek zijn kritisch ontvangen. Ook de uitspraken van Van Rooy leverden veel discussie op. Bij de vraag naar een oplossing voor de problemen met de islam pleitte hij onder meer voor het inperken van religieuze vrijheid. Het sluiten van moskeeën, de Koran verbieden en het sluiten van islamitische scholen, zijn maatregelen waar hij achter staat.

Het debatcentrum kwam op Twitter ook onder vuur te liggen voor het organiseren van het debat. Er zou ook te weinig weerwoord zijn geboden. Arabist Jan Jaap de Ruiter, die zelf aanwezig was, noemt het een van de dieptepunten in zijn optredens in het maatschappelijke debat.

Yoeri Albrecht, directeur van het debatcentrum, verbaast zich over de kritiek op De Balie. Hij gaf eerder al aan gasten uit te nodigen om te spreken in het centrum omdat hij veel waarde hecht aan de vrijheid van meningsuiting.

Het hele debat is hier terug te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl