De Britse Nicola Thorp, pleitbezorger voor de 'platte' schoen
NOS Nieuws

Britse 'haktiviste' staat niet alleen in strijd tegen dress codes

Seksistische kledingvoorschriften voor vrouwen, zoals het verplicht dragen van panty's of hakken op hun werk, zijn schering en inslag bij Britse bedrijven. Dat stelt een onderzoekscommissie van het Britse parlement, die is ingesteld na een petitie die massale steun kreeg.

De Britse receptioniste Nicola Thorp begon de petitie vorig jaar toen ze van haar werk werd weggestuurd, omdat ze weigerde de hele dag op hakken te lopen. In korte tijd werd de petitie meer dan 150.000 keer ondertekend.

De Britse wet bepaalt dat voorschriften voor mannen en vrouwen gelijk moeten zijn. De leden van de onderzoekscommissie erkennen dat die regel in veel sectoren niet wordt nageleefd. Vooral in de horeca-, reis- en uitzendbranche gaat het vaak mis.

De parlementariërs willen dat regering de boetes verhoogt voor bedrijven die hun werknemers discrimineren. In het rapport van de commissie staat dat de discriminerende dress codes vaak voorkomen bij slecht betaalde banen voor jongeren, die ook nog eens tijdelijke contracten krijgen. Er zou een bewustwordingscampagne moeten komen.

Toen ik hem vroeg of ik mijn schoenen mocht omwisselen voor platte zolen, antwoordde hij: welke vrouw kan er nou niet op hakken lopen?

Jasmine, een van de vrouwen die meededen aan het onderzoek

De commissie heeft via een online forum 730 klachten geïnventariseerd. "Ik kwam op een ochtend op mijn werk en mijn baas sprak me aan op mijn kleding- en schoenenkeuze. Ik moest er sexy uit zien, en dat betekende dat ik hakken aan moest", zegt een vrouw op het forum.

Ze klaagde bij haar baas, omdat ze voor haar werk de hele dag moet staan en omdat ze de hakken pijnlijk vond. "Toen ik hem vroeg of ik mijn schoenen mocht omwisselen voor platte zolen, antwoordde hij: welke vrouw kan er nou niet op hakken lopen?"

Initiatiefneemster Thorp zegt dat haar petitie in eerste instantie ging over het dragen van hakken, maar is blij dat haar actie heeft blootgelegd hoeveel discriminatie er is op de Britse werkvloer.

En Thorp zelf? Die is van carrière veranderd. Inmiddels is ze actief als actrice, schrijfster en vrouwenrechtenactivist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl