Het resultaat... Hollandse Hoogte | AP

Het is een van de laatste modetrends in het door schoonheid geobsedeerde Rio de Janeiro: zwarte tape op het lichaam voor de perfecte tan line. In de wijk Realengo maakt de schoonheidssalon van Erika Bronze inmiddels overuren. 

Na jaren van experimenteren opende Bronze een paar maanden geleden een eigen salon op haar dakterras. Dertig vrouwen werken inmiddels zeven dagen per week om alle klanten te voorzien van een behandeling. Haar Facebook-pagina heeft al meer dan 70.000 likes.

Het opplakken van de tape vergt precisie: in het geval van een 'bikini-topje' wordt er eerst een gaasje over de tepels geplaatst. Daarna wordt de tape op de gewenste manier eromheen geplakt. Een nat doekje erbovenop voor extra bescherming.

Dan kan het bruinen beginnen; eerst zonnebrandcrème om de huid te beschermen, daarna een laag speciale bruiningsspray om sneller bruin te worden. Een half uur op de buik, een half uur op de rug. Hoe bruin iemand uiteindelijk wordt, is naast het huidtype ook afhankelijk van de intensiteit van de zon. Een behandeling kost een kleine twintig euro. 

De rage is overigens niet nieuw. Deze techniek wordt al langer toegepast in veel sloppenwijken. "We voelen ons er sexy door", zegt de 22-jarige Braziliaanse Milena Carvalho. "Het is inmiddels het handelsmerk van de Braziliaanse vrouw." 

Artsen waarschuwen voor de behandeling. Dermatologen wijzen erop dat zoveel zon niet goed is voor de huid en zelfs huidkanker kan veroorzaken. "Het is als proberen een brand te blussen en er tegelijkertijd benzine op te gooien", zegt een dermatoloog tegen de Daily Mail

Hollandse Hoogte | AP

STER reclame