ANP
NOS NieuwsAangepast

The New York Times: Rutte gaat Trump achterna

Een opvallende kop in The New York Times van vandaag: de krant vergelijkt premier Rutte met Donald Trump. "Nederlandse leider gaat Trump achterna onder druk van rechtse uitdager", staat er boven een artikel over de open brief van Rutte die maandag als paginagrote advertentie in de landelijke dagbladen stond.

De premier "verbijsterde veel Nederlanders met een strategie die uit het repertoire van president Trump zou kunnen komen", schrijft de krant. Het valt de auteur, die correspondent is in Londen, op dat de VVD de islam aanvalt zonder de godsdienst expliciet te noemen.

Verbijsterd

De lezers wordt uitgelegd dat de VVD in de peilingen geduchte concurrentie op rechts heeft van de PVV, en dat de partij met de open brief probeert om Geert Wilders de wind uit de zeilen te nemen. "Een poging om het tij te keren door de populistische boodschap van Wilders te omarmen."

The New York Times concludeert verder, met een beroep op niet nader genoemde analisten, dat het niet alleen om de peilingen gaat, maar dat er sprake lijkt van een "bredere strategie om opnieuw contact te krijgen met boze en ontevreden kiezers die zijn weggelopen bij de grote partijen."

De fel anti-Trumpgezinde krant signaleert verder de "verbijsterde" reacties in de Tweede Kamer en haalt commentaren uit de kranten aan, zoals het hoofdcommentaar van NRC Handelsblad ("Niet normaal") en columnisten als Bert Wagendorp (de Volkskrant) en Sylvain Ephimenco (Trouw) die kritisch over de VVD-brief schreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl