Penelope Fillon samen met haar man op een partijbijeenkomst in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Justitie Frankrijk onderzoekt 'nepbanen' echtgenote Franse presidentskandidaat

Justitie in Frankrijk gaat onderzoeken of de vrouw van de Franse presidentskandidaat François Fillon onterecht betaald werd voor een 'spookbaantje'.

Vanochtend onthulde het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné dat Penolope Fillon jarenlang 'parlementair assistent' van haar man was en daar ruim voor werd betaald. Maar medewerkers zeggen dat ze Penelope Fillon nooit hebben gezien in het parlement.

De onthulling wordt zeer serieus genomen, zegt correspondent Frank Renout. "De Franse pers raakt er niet over uitgepraat vanochtend. Fillon zet zich in de campagne neer als 'meneer normen en waarden' en dan kan je zoiets als dit niet hebben."

Half miljoen euro

Vanaf eind jaren 90 was Fillons echtgenote acht jaar lang zijn assistent. Ze verdiende daarmee ruim een half miljoen euro. In topmaanden liep haar honorarium zelfs op tot 7900 euro per maand. Maar ze kwam dus nooit.

Hetzelfde deed zich voor bij een andere baan die ze had bij een tijdschrift van een vriend van Fillon. Daar verdiende ze 5000 euro per maand. De directeur van dat tijdschrift zegt dat Penelope Fillon sporadisch wel eens iets schreef, maar dat hij haar nooit op de redactie heeft gezien.

Fillon woest

Het campagneteam van Fillon, lijsttrekker van de rechtse partij Les Republicains, zegt in een reactie op de onthulling dat er niets aan de hand is. Ze was in dienst en dat mag gewoon. Grote vraag is dus of het wel een 'echte' baan was.

Fillon is woedend over het artikel met de onthulling. "Het is bewijs dat er een campagne als een stinkbom tegen mij gevoerd wordt."

De onthulling van het Franse weekblad is de eerste harde en persoonlijke aanval in de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen, die dit voorjaar worden gehouden. Ook in eerdere campagnes waren er onthullingen over bijvoorbeeld belastingontduiking van kandidaten.

"Er wordt hier wel gefluisterd dat iedere presidentskandidaat een dossier heeft met belastende feiten over zijn tegenstanders", zegt Renout. "Naast financiële misstappen gaat het vaak over minnaressen die ze zouden hebben. Ook komen de baantjes van familieleden van de kandidaten daarin voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl