
Na 'ten minste houdbaar tot'-datum kun je het nog gewoon eten
Consumenten gooien nog steeds veel voedingsmiddelen weg die nog prima geconsumeerd kunnen worden. In Nederland verdwijnt elk jaar ruim 2 miljard kilo eten in de vuilinisbak: gemiddeld 135 kilo per persoon. De overheidsdoelstelling om de voedselverspilling met 20 procent terug te dringen wordt dus niet gehaald, blijkt uit recente rapportages.
Daarom begint de overheid samen met partijen uit de voedingsindustrie en de Wageningen Universiteit een campagne om verspilling tegen te gaan. Consumenten moeten zich bewust worden dat eten meestal niet is bedorven als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Ook begint morgen de eerste Nationale Voedseltop in Den Haag, waar de voedingsbranche zich gaat buigen over onder meer voedselverspilling. Nederland heeft de ambitie om koploper te zijn op het gebied van veilige, gezonde en duurzame voeding.
Daarom doen de partijen op de top bijvoorbeeld een oproep om de data op verpakkingen met gezond verstand te gebruiken. Na het verlopen van de THT ('ten minste houdbaar tot')-datum is het doorgaans nog veilig om iets te eten, hooguit kan de kwaliteit iets minder zijn.
Verspilling
Door op de juiste wijze met houdbaarheidsdata om te gaan, kan volgens de brancheorganisatie voor de supermarkten, het CBL, tot wel 14 kilo verspilling per persoon per jaar worden voorkomen. Consumenten moeten zelf verstandiger omgaan met de THT-datum, door te ruiken en te proeven.
Uit onderzoek van bureau GfK uit 2013 blijkt dat 16 procent van de mensen voedsel meteen weggooit als de THT-datum verlopen is, terwijl dat dus helemaal niet nodig is. Sterker nog, zegt de club van voedselproducenten FNLI, een kleine 40 procent van de mensen weet het verschil tussen THT en TGT ('te gebruiken tot') niet.
- liveblog
Ziekenhuispersoneel krijgt Pfizer als Janssen langer wegvalt • Winkels 'furieus' over uitspraken Rutte
Het belangrijkste nieuws over het coronavirus uit binnen- en buitenland van vrijdag 16 april.
Chinese economie groeit met recordsnelheid na coronacrisis
De groei van 18,3 procent is nog nooit eerder geregistreerd. Toch valt dat cijfer analisten tegen.
Historisch weinig huizen te koop, prijzen stijgen door
Sinds 1995 stonden er niet zo weinig huizen te koop als in het eerste kwartaal van 2021.