Ben Feringa met zijn originele medaille bij de Nobelprijsuitreiking
NOS NieuwsAangepast

Nobelprijswinnaar Feringa schenkt replica medaille aan museum

Nobelprijswinnaar Ben Feringa schenkt zijn medaille aan het Universiteitsmuseum in Groningen. Althans, een replica ervan, want Nobelprijswinnaars kunnen meerdere exemplaren van hun onderscheiding krijgen. "Een heb ik van de Zweedse koning gekregen", vertelt Feringa in het NOS Radio 1 Journaal. "De ander geef ik vanmiddag aan de voorzitter van het college van bestuur. Die ziet er net zo uit, alleen denk ik dat er iets minder goud in zit dan in het origineel."

Het museum grijpt de bekroning van Feringa aan voor een tentoonstelling over wetenschappers die de Nobelprijs hadden kunnen krijgen. Zoals de 19-eeuwse geleerde Sirks, die in 1893 een microscoop ontwierp volgens principes die zijn verre opvolger Zernike in 1953 de Zweedse prijs opleverde. Of Willem Kolff, de uitvinder van de kunstnier die hij in eerste instantie bouwde op basis van een bommenwerper en een T-Ford.

Mensen feliciteren me, zelfs bij de bakker als ik brood haal. Dat is erg leuk, maar daar moet ik wel even aan wennen hoor.

Ben Feringa, Nobelprijswinnaar

Feringa grijpt zijn prijs ("een jongensdroom die uitkomt") aan om een lans te breken voor fundamenteel onderzoek. "Dat is heel erg hard nodig in dit land. Er wordt veel gesproken, ook door ons kabinet, over maatschappelijke relevantie en industriële samenwerking. Belangrijk, laat ik dat benadrukken, maar laten we vooral niet vergeten waar het aan schort."

"En dat is voldoende geld voor fundamenteel onderzoek, zodat we op termijn nieuwe mogelijkheden hebben om onze maatschappij in te richten. Hoe gaan we dingen maken en belangrijke problemen oplossen? Er is te veel kortetermijndenken."

Voor Feringa persoonlijk is het winnen van de Nobelprijs een bijzondere ervaring. "Ik word aangesproken op de fiets, op de ijsbaan, op straat. Mensen feliciteren me, zelfs bij de bakker als ik brood haal. Dat is erg leuk, maar daar moet ik wel even aan wennen hoor."

Waar hij de originele medaille bewaart wil de laureaat niet zeggen. "Die heb ik veilig opgeborgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl