Onder docenten komt thuiswerken het vaakst voor. Ook schrijvers en fotografen werken veel thuis.
NOS NieuwsAangepast

Thuiswerkers hebben minder tijd voor familie

Thuiswerken gaat vaak ten koste van aandacht voor de familie. Onderzoekers van TNO en het CBS ondervroegen werknemers die vaak of af en toe thuis werken. Van hen geeft 61 procent aan dat activiteiten met de familie er weleens bij inschieten vanwege het werk. Vaker dan andere werkers zeggen thuiswerkers dat ze activiteiten met de familie missen of verwaarlozen.

In 2015 werkten bijna 3 miljoen van de 8,3 miljoen werknemers en zelfstandigen weleens thuis. Van hen doet 62 procent dat incidenteel. Onder docenten komt thuiswerken het vaakst voor.

De overige 38 procent werkt gewoonlijk thuis of gebruikt de eigen woning als uitvalsbasis, zoals schrijvers en fotografen.

Overwerk

Mensen die incidenteel thuiswerken, werken beduidend vaker over (83 procent) dan niet-thuiswerkers (62 procent) en mensen die altijd thuiswerken (67 procent). Het afmaken van werk is voor veel werknemers die incidenteel thuiswerken, de belangrijkste reden om thuis te werken.

Van werknemers werken vooral managers, ICT’ers en docenten frequent incidenteel thuis. Zij werken ook vaak over en ervaren relatief vaak een hoge werkdruk. Ook zelfstandige ondernemers die incidenteel thuiswerken ervaren relatief vaak een hoge werkdruk, vaker dan werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl