'Het was tijd voor een nieuwe heerser in de Formule 1'

'Het was tijd voor een nieuwe heerser in de Formule 1'

Bernie Ecclestone vernieuwde de Formule 1 en maakte de sport groot, maar toch moet de 86-jarige Engelsman nu het veld ruimen. Volgens oud-coureur Jan Lammers wel een juiste beslissing. "Hij is nu nog scherp en wakker, dit moet je niet doen als hij 90 is."

Sportmarketeer Marcel Beerthuizen erkent dat Ecclestone de sport heeft gebracht tot waar die nu is, maar kan zich ook wel vinden in de woorden van Lammers.

"Hij is in opspraak geweest omdat hij aan omkoping zou hebben gedaan, dat is ook niet goed voor de uitstraling. Dus het is tijd voor een nieuwe heerser."

Ecclestone krijgt veel krediet voor de manier waarop hij de sport naar een hoger niveau heeft getild. "Hij kreeg de commerciële en de sportieve rechten bij elkaar, dat heeft hij heel goed gedaan. Daarmee werd hij alleenheerser waardoor hij zelf kon bepalen waar de sport naartoe ging", aldus Beerthuzien.

"Hij heeft in de jaren 70, 80 en 90 de televisie gebruikt om de sport populairder te maken, hij heeft nieuwe technieken ingezet en later gebruikte hij pay-tv om de opbrengsten te vergroten. Hij heeft voornamelijk aan de 'geld-kant' voor veel vernieuwing en heel veel opbrengsten gezorgd."

Ecclestone was dus een vernieuwer, maar niet op alle vlakken. Zo moest hij niets hebben van social media. "Daar heeft hij zich helemaal niet mee bezig gehouden, daar geloofde hij niet in."

Opbrengsten Formule 1 NOS