NOS

Mogge,

Vandaag in de Trump Daily: de bouw van de Mexicaanse muur, harde woorden over de misdaadgolf in Chicago en een Witte Huis-woordvoerder die valse claims over stembusfraude verdedigt.   

De Trump Daily verschijnt nu ook als digitale nieuwsbrief waarop je je kunt abonneren. Dat kun je via deze link doen. Elke doordeweekse dag om 06.00 uur krijg je dan de Trump Daily in je mailbox.

Groet uit DC!

Arjen   

- Een nieuwe ronde van grote besluiten staat Amerika vandaag te wachten. President Trump gaat het startschot geven voor de bouw van de muur aan de grens met Mexico. Verder wil Trump een einde maken aan de zogeheten sanctuary cities (Amerikaanse steden die illegale immigranten beschermen).

TWEET WATCH - Trump sprak op Twitter harde woorden uit over de geweldsgolf in Chicago. Hij waarschuwt dat hij "the Feds" naar de stad zal sturen als er geen einde komt aan de moorden en het vuurwapengeweld.

- Het is zonder twijfel de moeilijkste baan in Washington van dit moment: het woordvoerderschap van het Witte Huis. Perschef Sean Spicer moest zich gisteravond verdedigen tegen valse claims van de president dat er tijdens de verkiezingen tussen de 3 miljoen en 5 miljoen stemmen illegaal zijn uitgebracht.

- Spicer kreeg een spervuur van vragen tijdens zijn dagelijkse persbriefing. Hij formuleerde het zo: “President Trump gelooft dat dit werkelijk zo is. Hij baseert die opvatting op studies en bewijzen die aan hem gepresenteerd zijn.”

Sean Spicer kreeg een spervuur van vragen over valse claims van Trump. AFP

- Maar wat zijn die bewijzen dan? Daar bleef Spicer aanvankelijk vaag over. Later in de persconferentie verwees hij naar dit onderzoek van PEW. Het punt is: dit onderzoek ging niet over stembusfraude, maar over problemen met kiezersregistratie. De auteur van het onderzoek heeft keer op keer gezegd dat zijn onderzoek nooit als bewijs gebruikt kan worden voor verkiezingsfraude. Ook Trumps partijgenoten in het Congres doen het af als onzin.

- Trek je agenda’s en zet de wekker: president Trump houdt op 28 februari zijn eerste State of the Union (well, sort of). Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft Trump uitgenodigd om de verzamelde huizen van het Amerikaanse Congres toe te spreken.

- Nog een belangrijk moment: Trump zal volgende week zijn kandidaat voor het Supreme Court bekendmaken. Sinds de dood van rechter Antonio Scalia is er al sinds begin vorig jaar een zetel vrij. De president zou zijn shortlist hebben teruggebracht tot drie namen.

FBI-hoofd James Comey AFP

- Hij lag onder vuur van zowel Democraten als Republikeinen, maar FBI-directeur James Comey lijkt voorlopig gered. Trump heeft aangegeven dat hij de omstreden FBI-baas erbij wil houden.

- Het lijkt de nieuwe strategie van de Democraten: kies de vlucht naar voren. De Democraten hebben een voorstel gedaan voor een investering van 1000 miljard dollar in de Amerikaanse infrastructuur. Trump heeft al meerdere keren aangegeven dat hij verwaarloosde wegen, bruggen en tunnels in Amerika wil opbouwen. Het initiatief van de Democraten kan een wig drijven tussen Republikeinen, die doorgaans wars zijn van grote en dure overheidsprojecten. 

STER reclame