Een vrouw loopt over straat in Serekunda, de grootste stad van Gambia
NOS NieuwsAangepast

Noodtoestand Gambia ingetrokken, rust lijkt teruggekeerd

De rust is weergekeerd in Gambia sinds oud-president Jammeh is opgestapt en het land heeft verlaten. De noodtoestand is sinds vandaag weer ingetrokken en veel van de duizenden gevluchte Gambianen zijn teruggekeerd uit Senegal.

Vorige week donderdag werd de nieuwe democratisch gekozen president Adama Barrow geïnaugureerd. Hij is nog steeds in Senegal, waar hij heen ging omdat voormalig president Jammeh weigerde op te stappen na diens verkiezingsnederlaag. Naar verwachting keert hij de komende dagen terug.

Met Jammehs vertrek verdween de vrees voor een bloedbad. Nederlandse reisorganisaties hadden hun reizigers al teruggehaald naar Nederland. Meerdere landen gaven een negatief reisadvies voor het West-Afrikaanse land, dat is ingekapseld door Senegal. Jammeh kondigde zelf de noodtoestand voor drie maanden af. Het Gambiaanse parlement heeft die nu dus ingetrokken.

Vorige week gingen er geruchten dat de schatkist van Gambia zou zijn geplunderd door Jammeh, maar deze beweringen bleken niet waar. "De tegoeden zijn onaangeroerd", zei Barrow gisteren.

Meer veranderingen

Het intrekken van de noodtoestand is niet de enige verandering. Jammeh wordt in verband gebracht met grove mensenrechtenschendingen in zijn land. Onder zijn leiding werd de doodstraf weer uitgevoerd. Verder liet hij duizend mensen oppakken in 2009 tijdens een ware heksenjacht, nadat zijn tante was gestorven aan kanker. Jammeh dacht dat dit door hekserij kwam.

Vandaag werd een aantal gevangenen vrijgelaten. "Deze actie laat de potentie zien voor een nieuw Gambia waar deze dingen niet gebeuren", zegt Jim Wormington van Human Rights Watch.

Geen aangepast reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt de toestand nog niet veilig genoeg voor Nederlandse reizigers. "Dat de noodtoestand nu is opgeheven, is voor ons niet genoeg om het reisadvies aan te passen. We houden de situatie in het land nauwlettend in de gaten", zegt een woordvoerder van het ministerie.

"Na het opheffen van de noodtoestand kan er soms een wankel evenwicht zijn. Pas wanneer de troepen zijn teruggetrokken en de nieuwe president is aangekomen, zullen we het reisadvies aanpassen. Wel hebben we onlangs het advies voor de hoofdstad al aangepast, van rood naar oranje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl