De inburgering verloopt niet zo goed als gemeenten zouden willen
NOS NieuwsAangepast

Vier grote steden willen inburgering weer zelf regelen

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat de gemeenten de regie terugkrijgen over het inburgeren. Volgens de grote steden is er maatwerk nodig om de integratie in goede banen te leiden. Ze reageren op een rapport van de Rekenkamer, waaruit vanochtend bleek dat door het huidige inburgeringsbeleid veel minder migranten inburgeren dan voorheen.

De vier grote steden zeggen dat ze zich herkennen in de conclusies van de Rekenkamer. Door een nieuwe wet hebben gemeenten geen zicht meer op het inburgeringsproces. "Gemeenten kunnen inburgeraars niet stimuleren, aanspreken of ondersteunen. Gebleken is dat dit wel nodig is", schrijven de gemeenten in hun gezamenlijke reactie.

Talent benutten

Volgens Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moet er een nieuw systeem komen waarbij de gemeenten kunnen sturen op het aanbod van taal- en cultuurlessen. De taallessen moeten ook weer een onlosmakelijk deel vormen van activiteiten op het gebied van werk en opleiding. De taallessen en de activiteiten staan nu los van elkaar, terwijl ze juist in elkaars verlengde liggen, zeggen de steden.

"De gemeenten willen het talent en de mogelijkheden van nieuwkomers veel beter benutten. Soms is veel begeleiding nodig, soms juist niet. Die afweging kunnen de gemeenten goed maken en daarmee komt de nieuwkomer zelf veel meer centraal te staan", melden de steden in hun verklaring.

Ze willen ook de kwaliteit van de taalscholen verbeteren. Om dat te bereiken moet onder meer het Rijk de verantwoordelijkheid krijgen voor de kwaliteitscontrole van de scholen.

Met uitkering op de bank

De meeste oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn het met de vier grote steden eens. "Het Rijk heeft iets opgezet wat niet blijkt te werken", zegt D66-leider Pechtold. "Gemeenten moeten een grotere rol krijgen, eigenlijk zoals het ooit is geweest", zegt GroenLinks-leider Klaver.

SP-leider Roemer noemt de marktwerking bij de inburgering "de grootste fout die ze konden maken". Hij doelt dan op regeringspartijen VVD en PvdA. De VVD wil niet terug naar het oude systeem. "Toen bleef een groot deel met een uitkering op de bank achter", zegt Kamerlid Azmani. Hij wil sancties voor mensen die niet inburgeren.

De PvdA wil wél naar meer invloed bij de gemeenten. Verantwoordelijk minister Asscher, nu PvdA-lijsttrekker, zegt dat hij binnen de afspraken met de VVD zo veel mogelijk heeft gedaan om verbeteringen door te voeren. Zoals toezicht op malafide inburgeringsbedrijfjes, meer voorlichting en meer geld voor gemeenten. "Maar het is nu aan het volgende kabinet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl