NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Zeker 16.000 kinderen kunnen weer naar school in Mosul

Reuters

Maanden, misschien wel jaren, konden de kinderen in Mosul niet normaal naar school. De Iraakse stad was in handen van Islamitische Staat en de kinderen kregen lang alleen maar les in de ideologie van de terreurgroep. 

Sinds het oosten van de stad weer in handen van de Iraakse regering is, lijkt de rust weer teruggekeerd. Zondag werden er dertig scholen heropend en konden 16.000 kinderen weer terug naar school. De Verenigde Naties maakten dat vandaag bekend. Ook zeiden ze dat de komende weken nog veertig scholen worden geopend.

De jongens krijgen les in tekenen, geschiedenis, filosofie en maatschappijleer. De meisjes krijgen les in koken, schoonmaken en het ondersteunen van hun toekomstige echtgenoten. 

Kinderen in Mosul hoeven geen bommen meer op te tellen

Unicef leidt momenteel leraren op, zodat er binnenkort les kan worden gegeven aan de 120.000 kinderen in Mosul. De leraren krijgen speciale cursussen zodat ze anti-geweldcampagnes kunnen opstarten in hun school.

"Na de nachtmerrie van de afgelopen twee jaar is dit een belangrijk moment voor de kinderen in Mosul. Ze krijgen eigenlijk weer onderwijs en een kans op een betere toekomst", zegt Peter Hawkins, woordvoerder van Unicef in Irak.

Tijdelijk onderwijs in kampen

Momenteel wonen er 13.200 kinderen in vluchtelingenkampen buiten Mosul. Zij moesten het oosten van de stad ontvluchten om niet gewond te raken bij de gevechten tussen IS en het regeringsleger. Deze kinderen worden ook geholpen en krijgen tijdelijk onderwijs in de kampen.

In het westen van Mosul zitten nog 750.000 burgers vast. Het regeringsleger bereidt zich voor om ook dat gedeelte van de stad te heroveren op IS. Mosul is de laatste grote stad in Irak die IS nog in handen had.

STER reclame