ANP
NOS NieuwsAangepast

Van der Steur met vertrouwen naar debat: mail Teevendeal niets nieuws

Minister Van der Steur ziet een nieuw debat in de Tweede Kamer over zijn rol in de afhandeling van de Teevendeal met vertrouwen tegemoet. Hij zegt dat de e-mail die gisteren opdook, al bekend was bij de commissie-Oosting en geen nieuwe informatie bevat.

Van der Steur heeft vanmorgen met premier Rutte in het Torentje over het "buitengewoon lastige dossier" gesproken. Hij zei dat dat het altijd goed is om "in situaties als deze" een voorgesprek met de premier te voeren.

De Tweede Kamer wil nog deze week een debat met Van der Steur over nieuwe onthullingen van Nieuwsuur-journalist Bas Haan over de adviserende rol die het voormalige VVD-Kamerlid speelde richting zijn voorganger, minister Opstelten. Het debat is donderdag gepland.

Volgens Haan blijkt uit de e-mail die is opgedoken, dat Kamerlid Van der Steur ervoor heeft gezorgd dat uit antwoorden van minister Opstelten aan de Tweede Kamer bedragen werden geschrapt. Het ging om cruciale informatie, die de Kamer had moeten krijgen. Haan concludeert dat Van der Steur de Kamer heeft voorgelogen.

'Kwetsbaar'

Minister Van der Steur schrijft vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer "dat ik als Kamerlid niet heb voorgesteld de passage over de bedragen te schrappen. Ik heb mij afgevraagd waarom deze bedragen niet eerder aan de Kamer waren gemeld. Dat achtte ik zeer kwetsbaar."

Hij licht mondeling toe dat de e-mail ook niet nieuw is. Die was al in bezit van de commissie-Oosting, die de kwestie twee keer heeft onderzocht. Over die onderzoeken is ook steeds met de Tweede Kamer gesproken, zegt hij.

Van der Steur wijst er nogmaals op dat het dossier-Teevendeal geen fraai beeld is en dat er veel fout is gegaan. "Ik heb er lessen uit getrokken, niet alleen voor mijn rol als Kamerlid maar ook voor het ministerie."

Van der Steur wil niet vooruitlopen op de vraag of hij nog geloofwaardig is. Hij zegt dat het aan de Kamer is om te beoordelen of hij aan kan blijven. "We gaan een debat voeren en zullen dan antwoord op alle vragen geven. En nu ga ik eerst gewoon aan het werk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl