Reddingswerkers bij Hotel Rigopiano AFP

Het aantal doden in het hotel in Midden-Italië dat door een lawine werd getroffen, is opgelopen tot zeventien. Vannacht en vandaag zijn acht lichamen geborgen. Twaalf mensen worden nog vermist. 

Een woordvoerder van de reddingswerkers zei dat ze voor het eerst tot het centrale gedeelte van het hotel konden doordringen. Daar zijn vier lichamen gevonden. Er zijn geen tekenen dat er meer overlevenden zijn. "Natuurlijk neemt de hoop af naarmate er meer tijd verstrijkt, maar we blijven zoeken en doen dat zo snel als we kunnen", zei hij.

Begraven

Vandaag zijn de eerste slachtoffers van de lawine begraven op het kerkhof van Farindola. Onder hen ook Alessandro Giancaterino, de hoofdkelner. Hij draaide woensdag 18 januari een extra dienst om een collega te vervangen die vanwege de sneeuwval niet naar het hotel kon komen.

Gisteren zijn nog drie puppies levend uit het gebouw gehaald. Ze zaten in de ketelruimte van het hotel, ver van de plek waarvan werd gedacht dat de slachtoffers zaten. Daar wordt nu ook gezocht. 

Onderzoek

Er komt een onderzoek naar de vraag of op deze locatie wel een hotel mocht staan. De afgelopen zestig jaar zijn in dit gebied 800 lawines geweest. "Het is volgens de geldende normen niet uit te leggen waarom dit hotel in de winter open was", zegt correspondent Rop Zoutberg."

Ook wordt onderzocht waarom het hotel niet eerder werd ontruimd. De evacuatie was op het moment van de lawine in gang gezet, maar de weg naar het hotel was toen al onbegaanbaar door de dikke laag sneeuw.

STER reclame