Philips
NOS NieuwsAangepast

Philips boekt meer omzet en winst dankzij medische technologie

Medische technologie heeft bij Philips een omzetstijging en een winstsprong opgeleverd. De omzet van het gezondheidstechnologieconcern steeg vorig jaar van 24,2 naar 24,5 miljard euro, de nettowinst van 659 miljoen euro naar 1,5 miljard euro.

De focus op gezondheidstechnologie voor zowel professionals als consumenten heeft bijgedragen aan de groei, zegt topman Frans van Houten naar aanleiding van de jaarcijfers. Voor de komende jaren verwacht het bedrijf een omzetgroei van 4 tot 6 procent en een verdubbeling van het brutoresultaat, ondanks toegenomen onzekerheden in markten.

Philips heeft het wel aan de stok met de Amerikaanse justitie en de Voedsel- en Warenautoriteit (FDA). Bij inspecties in 2015 zijn problemen vastgesteld bij de productie van defibrillators. In 2011 waren er ook al eens problemen met de productie van medische scanners. De Philips-topman zei in het NOS Radio 1 Jounaal dat de affaire geld gaat kosten maar met een defibrillator-business van 300 miljoen euro wereldwijd valt de impact mee.

Ombouw

Het voormalige elektronicabedrijf heeft zich de laatste jaren omgebouwd tot een technologieconcern, met focus op gezondheid. De traditionele Philips-producten zoals televisie, audio en licht zijn verkocht of afgestoten.

Vorig jaar kreeg de lichtdivisie een eigen beursnotering, al heeft Philips nog wel 70 procent van de aandelen in handen. Naast gezondheidstechnologie is het bedrijf actief in led-verlichting voor straatverlichting, stadions, kantoren en de auto-industrie.

Een kwart van de omzet haalt Philips uit West-Europa, een derde komt uit de Verenigde Staten. Bij het bedrijf werken 71.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl