Een school in Capelle aan den IJssel ontvangt het predicaat excellent
NOS Nieuws

Excellente school nooit tevreden: er is altijd wel iets te verbeteren

Feest vandaag op 54 scholen in Nederland. Ze hebben het predicaat 'excellent' gekregen en vieren dat met taart, slingers en nepchampagne. Op 43 andere scholen baalt het bestuur; de jury vond ze niet goed genoeg voor het keurmerk.

Bekijk hier de kaart met alle 184 excellente scholen

Scholen kunnen zich aanmelden om mee te dingen naar het predicaat 'excellent', vertelt juryvoorzitter Jet de Ranitz. Ze moeten dan wel een bepaald basisniveau hebben en van de onderwijsinspectie de beoordeling 'goed' hebben gekregen. "Dan doen ze het prima. 'Excellent' kan daar dan nog bijkomen."

Het is fantastisch als er dingen worden gedaan in samenspel met leerlingen, leraren en ouders.

Juryvoorzitter Jet de Ranitz

Ongeveer honderd scholen hadden zich opgegeven. In een rapport aan de jury moesten zij aangeven waarom zij als school bijzonder zijn en als excellent bestempeld moeten worden. Een school kan bijvoorbeeld uitblinken in een inspirerende manier van lesgeven of als het onderwijs goed aansluit op het talent van de leerling.

Belangrijk bij de beoordeling is dat het als team klopt op een school, stelt De Ranitz. "Het is fantastisch als er dingen worden gedaan in samenspel met leerlingen, leraren en ouders."

Zelf was ze vandaag op een school in Delft waar de visie is dat iedereen moet blijven leren. "De docenten volgen masteropleidingen en daar heeft het hele team profijt van", zegt De Ranitz.

Nepchampagne om het predicaat excellent te vieren

Een school in Capelle aan den IJssel is één van de gelukkige die zich vanaf vandaag 'excellent' mag noemen. Leerlingen rijden twee karretjes met nepchampagne de aula in, met een roze suikerlaagje op de rand van het glas.

"We hebben een heel professionele keuken waar onze leerlingen alles kunnen leren over het horecavak", zegt onderwijscoördinator Erik Roth tegen verslaggever Roel Pauw. "Er is laatst iemand uitgestroomd en die is naar een sterrenrestaurant gegaan."

"We proberen het beste uit al onze leerlingen te halen en het is fijn dat we met het predicaat 'excellent' erkenning hebben gekregen voor wat we doen. Het is belangrijk voor de docenten en voor de directie, maar zeker ook voor de leerlingen: die kunnen nu zeggen dat ze op een van de beste scholen voor praktijkonderwijs zitten."

Het heeft ons geholpen om de blinde vlekken - die je in je werk toch altijd krijgt - bloot te leggen.

Onderwijscoördinator Erik Roth

Op de gevel van de praktijkschool hangt nu een bord met de vermelding excellent. Over drie jaar moet de school opnieuw bewijzen dat het die titel waard is. "Bij mij kriebelt het alweer om daarmee aan de slag te gaan", zegt Roth.

"Er zijn misschien scholen die er een beetje cynisch over doen, zo’n bord op de muur, maar het heeft ons geholpen om te ontdekken waar onze blinde vlekken - die je in je werk toch altijd krijgt - zitten. Je moet nooit tevreden zijn, er is altijd wel iets te verbeteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl