Het aanblijven Björn Höcke wordt gezien als een overwinning voor het rechtse kamp binnen de AfD
NOS NieuwsAangepast

AfD-politicus Höcke mag na Holocaust-uitspraken blijven

De omstreden AfD-politicus Björn Höcke mag blijven. Wel worden tegen hem disciplinaire maatregelen genomen, schrijven Duitse media. Welke dat zijn, is nog onduidelijk.

Höcke, partijvoorzitter van de AfD in de deelstaat Thüringen, ligt sinds vorige week onder vuur vanwege zijn uitspraken over de manier waarop in Duitsland de Holocaust wordt herdacht. Die werkt volgens Höcke "verlammend" en moet "180 graden draaien".

De kwestie-Höcke splijt de partij. De partijtop heeft er drie uur lang over vergaderd. Partijvoorzitter Frauke Petry noemde Höcke vorige week "een belasting voor de partij".

Openlijk

Ook Petry's partner en Europees Parlementslid voor de AfD, Marcus Pretzell, keerde zich openlijk tegen zijn partijgenoot: "Voor de zoveelste keer drukt hij zich verkeerd uit, om het voorzichtig te zeggen. Opnieuw neemt hij een revisionistische houding aan die de AfD niet ondersteunt."

Andere invloedrijke AfD’ers blijven Höcke steunen, onder wie ook Petry’s mede-partijvoorzitter Jörg Meuthen en vice-voorzitter Alexander Gauland. Samen met Höcke horen zij tot de rechts-nationale vleugel van de AfD en uiten ze geregeld kritiek op Petry.

Overwinning rechtse kamp

Volgens Gauland is het logisch dat Höcke erop wijst dat "de prestaties van de Duitse geschiedenis in het publieke discours maar al te vaak verdwijnen achter de herinnering aan deze twaalf jaar in de geschiedenis".

Dat Höcke aan mag blijven, lijkt een overwinning van het uiterst rechtse kamp binnen de AfD. Al is dus nog niet duidelijk wat de disciplinaire maatregelen zijn en wat het effect daarvan is. Höcke is al eerder op de vingers getikt door de partijleiding, onder meer nadat hij de asielproblematiek had verklaard door de "voortplantingsdrift van Afrikanen".

In een reactie zegt Höcke dat hij het betreurt dat de ophef over zijn toespraak door sommige partijleden is misbruikt voor de machtsstrijd in de AfD. Correspondent Judith van de Hulsbeek zegt dat dat een duidelijke sneer is richting Frauke Petry, die hem het liefst uit de partij had gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl