Trump Daily
NOS NieuwsAangepast

Trump Daily 23 januari: de eerste gebroken verkiezingsbelofte

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Goodmorning,

President Trumps eerste dagen waren rumoerig met veel geruzie over opkomstcijfers en verwijten aan de "lying media". Ook heeft hij al zijn eerste verkiezingsbelofte gebroken. Verder in deze Trump Daily: de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël en het laatste nieuws over Rex Tillerson, de beoogde minister van Buitenlandse Zaken.

De Trump Daily verschijnt nu ook als digitale nieuwsbrief waarop je je kunt abonneren. Dat kun je via deze link doen. Elke doordeweekse dag om 06.00 uur krijg je dan de Trump Daily in je mailbox.

Groet uit DC!

- Verschillende media melden dat president Trump de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv wil verhuizen naar Jeruzalem. Trump zou dit later vandaag bekendmaken. Dat zou een uiterst controversieel besluit zijn. Zowel Israëli’s als Palestijnen leggen een claim op Jeruzalem als hun hoofdstad. Om die reden heeft geen enkel land een ambassade in Jeruzalem.

Jared Kushner en Ivanka Trump

- Trump heeft al eerder laten doorschemeren dat hij zijn schoonzoon Jared Kushner wil aanstellen als speciale gezant om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen. "Als jij geen vrede kan brengen in het Midden-Oosten, dan kan niemand het", zei Trump afgelopen donderdag nog over zijn schoonzoon.

- Ook Kushners aanstelling zou een controversiële move zijn, want de liefdadigheidstichting van Kushners familie heeft in 2011 en 2013 geld gedoneerd aan joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

- Niets lijkt de benoeming van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken in de weg te staan. Tillerson was de meest omstreden kandidaat-minister van Trump vanwege zijn hechte banden met Vladimir Poetin. Invloedrijke senatoren als John McCain en Lindsey Graham hadden eerder twijfels geuit, maar McCain heeft dit weekend verklaard dat hij instemt met Tillersons benoeming. Ook Graham liet via Twitter weten dat hij geen bezwaren meer heeft:

- Trump heeft de afgelopen dagen niet stilgezeten. Hier een overzicht van alle besluiten die de nieuwe president heeft genomen in zijn eerste dagen in het Witte Huis.

- In 2012 bekritiseerde Trump de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney nog dat hij zijn belastingaangifte niet snel genoeg openbaar maakte. Toen Trump zelf presidentskandidaat werd, beloofde hij zijn aangifte pas vrij te geven als de belastingdienst het onderzoek naar zijn belastingen had afgerond.

- Maar die belofte komt Trump niet na. Trumps campagnemanager en adviseur Kellyanne Conway maakte gisteren bekend dat Trump zijn belastingaangifte hoe dan ook niet openbaar maakt. De reden: "Niemand is erin geïnteresseerd, behalve de media."

- Na de bekendmaking van Conway plaatste WikiLeaks op Twitter een oproep om Trumps belastingaangifte te lekken. "Trump's breach of promise over the release of his tax returns is even more gratuitous than Clinton concealing her Goldman Sachs transcripts." Daarmee lijkt de bromance tussen Trump en Assange wel over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl