Valls en Hamon strijden om kandidatuur Franse socialisten

Aangepast
Manuel Valls brengt zijn stem uit AFP

De strijd om de kandidatuur voor het presidentschap van Frankrijk bij de Socialistische Partij gaat tussen Manuel Valls en Benoît Hamon. Zij kregen in de eerste ronde de meeste stemmen. De partij kiest een opvolger voor president Hollande, die zich niet herkiesbaar stelt.

Links Frankrijk kon gisteren stemmen op zeven kandidaten voor de presidentsverkiezingen in april en mei. Volgende week, in de tweede ronde, wordt bepaald wie van de twee het voor de Socialistische Partij zal opnemen tegen onder anderen de conservatieve kandidaat François Fillon en Marine Le Pen van het Front National.

Afgaande op peilingen maakt de sociaal-democratische kandidaat overigens niet veel kans de verkiezingen te winnen.

Linkse stromingen

De strijd ging vooral tussen oud-premier Manuel Valls, de oud-minister van Onderwijs Benoît Hamon en oud-minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg. Valls is meer van het midden, terwijl de andere twee een linksere koers van de partij voorstaan. 

Valls (54) gaf in november het premierschap op om zich helemaal te kunnen wijden aan de verkiezingen. Hij zei toen dat hij links wil verenigen, dat hij de kandidaat van de verzoening wil zijn. 

Ook wil hij koste wat kost voorkomen dat Frankrijk "het trauma van 2002 opnieuw beleeft". Toen haalde Jean-Marie Le Pen van het Front National verrassend de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het is niet uitgesloten dat zijn dochter Marine dit jaar hetzelfde bereikt.

Benoît Hamon (49) was lid van de regering-Valls tot 2014. Hij uitte kritiek op de koers van president Hollande, die in zijn ogen niet socialistisch genoeg was. Hij wil een basisloon van 750 euro voor alle meerderjarigen in Frankrijk. Daarnaast wil hij cannabis legaliseren en belasting gaan heffen op robots. 

STER Reclame