NOS SchaatsenAangepast

Broers Mulders zweven tussen trots en teleurstelling

Voor de broertjes Mulder was het een NK sprint met uiteenlopende emoties. Blijdschap, paniek en opluchting bij Ronald Mulder, verdriet en teleurstelling bij zijn tweelingbroer Michel. Ronald werd Nederlands kampioen sprint en plaatste zich voor de WK, Michel eindigde als zesde in het klassement en zaaide vooral twijfels.

"Het hele toernooi was zo ontzettend spannend", vertelde Ronald na het behalen van zijn eerste nationale titel sprint. "Die eerste 500 meter begon bij mij zo chaotisch, omdat mijn pak kapotging. Ik stond met de rits in mijn handen en raakte echt in paniek. Gelukkig bleef mijn coach rustig en ik kon me uiteindelijk focussen op de rit."

Mulder rijdt 500 meter met ducttape en veiligheidsspelden

In een pak bij elkaar gehouden door blauwe ducttape reed Ronald een prima 500 meter en na de eerste dag ging hij aan de leiding in het klassement. "Ook de tweede dag ging goed, hoewel ik bij de 500 meter te gejaagd was. Ik dacht te veel aan het klassement, dat was niet goed."

Hij herpakte zich en reed een fenomenale 1.000 meter waarmee hij zijn Nederlandse titel veiligstelde. "Ik ben zo blij met die laatste rit. Het eerste rondje was zo lekker, dit voelt echt heel goed. Die laatste rit krijgt echt een dikke tien van mij."

Mulder: dit is echt zo lekker en fijn

Daar waar Ronald een heerlijk seizoen heeft, moet zijn broer Michel de ene na de andere tegenslag incasseren. "Hij heeft het moeilijk qua schaatsen", vertelde Ronald. "Misschien is het verwachtingspatroon ook wel te hoog, het gaat nu gewoon wat minder. Maar hij heeft er nog lol in, hij is er elke dag mee bezig en doet ontzettend zijn best. Dus schrijf hem nog niet af."

Dat laatste benadrukte ook Desly Hill, de schaatscoach van Michel Mulder. "Michel boekt het hele jaar vooruitgang, maar we zijn er nog niet. Hij is nog steeds gemotiveerd en hij vindt het leuk, alleen vandaag even niet. Toch heb ik er geen twijfel over dat hij er bij de Olympische Spelen weer is."

Hill: mentaal is dit voor Michel heel zwaar

Hill: "Mentaal is dit natuurlijk wel erg moeilijk. Ik vind het als coach al moeilijk om kritiek te krijgen en voor een schaatser is dat nog tien keer zo erg. Het is erg bijzonder als je als schaatser goed kunt zijn op het juiste moment. Zeker voor sprinters."

"Daarnaast is een 500 meter niet hetzelfde als een 5.000 meter. Michel wordt beoordeeld net zoals Sven Kramer en Ireen Wüst, maar dat is absoluut niet te vergelijken. De verschillen tussen sprinters zijn zo ontzettend klein. Kijk maar naar Ronald. Dit jaar is de ene broer goed en wie weet is dat volgend jaar de andere broer weer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl