Joodse woningbouw in Oost-Jeruzalem
NOS NieuwsAangepast

Israël breidt uit in Oost-Jeruzalem; Netanyahu en Trump bellen

Het stadsbestuur van Jeruzalem heeft een vergunning verleend voor de bouw van 560 woningen in Joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem. Uitbreiding van de nederzettingen ligt internationaal zeer gevoelig, omdat de Palestijnen het overwegend Arabische oosten van de stad beschouwen als de hoofdstad van een toekomstige eigen staat. Israël veroverde Oost-Jeruzalem in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog.

De bouwplannen waren opgeschort gedurende de laatste maanden dat president Obama in het Witte Huis zat. Obama bekritiseerde Israël herhaaldelijk vanwege de geplande uitbreiding van de Joodse nederzettingen.

VN-resolutie

Eind december kwam de relatie tussen Israël en Obama op scherp te staan, toen de VN-Veiligheidsraad een resolutie aannam waarin Israël werd opgeroepen volledig af te zien van bouwplannen in Palestijns gebied. De VS, die eerder dergelijke resoluties altijd met een veto trof, onthield zich bij die vergadering van stemming.

Obama's opvolger Trump heeft aangekondigd dat Israël op zijn steun kan rekenen. Enkele vertrouwelingen van hem, inclusief de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël, hebben warme banden met Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

Telefoontje

De Israëlische premier Netanyahu heeft aangekondigd dat hij vanavond telefonisch overleg zal voeren met Trump. Op de agenda staan de Israëlisch-Palestijnse kwestie, de situatie in Syrië en "de Iraanse dreiging", aldus Netanyahu.

De woordvoerder van de Palestijnse president Abbas heeft de bouwplannen veroordeeld. Namens Abbas riep hij de VN op hier een stokje voor te steken, verwijzend naar de resolutie van eind december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl