Tanja Braun / NOS
NOS NieuwsAangepast

KNSB: ook vandaag niet schaatsen op natuurijs

Het heeft vannacht weer flink gevroren, maar toch moeten schaatsers volgens de schaatsbond KNSB wegblijven van meren, sloten en kanalen. Het ijs is op veel plekken niet dik genoeg.

Als mensen per se op natuurijs willen schaatsen, moeten ze informatie inwinnen bij de lokale ijsclub. Die weet volgens de KNSB het beste hoe het ijs er lokaal bij ligt.

In de loop van de dag zal de temperatuur op veel plekken oplopen tot 3 of 4 graden boven nul. De KNSB adviseert mensen om te gaan schaatsen op ijsbanen.

Op een aantal plaatsen zijn wel ijsbanen open. In veel gevallen zijn dat ondergespoten weilanden of atletiekbanen.

 • Tanja Braun/NOS
  Een schaatser bij het Leersumse Veld vanmorgen
 • Jelte Bosma / NOS Ooggetuige
  Een schaatser bij zonsopgang in Nannewijd (Friesland)
 • Tanja Braun / NOS
  Schaatsers
 • Tanja Braun / NOS
  Schaatsen

Bijvoorbeeld in de regio's Gelderland en Overijssel, waar mensen onder andere terechtkunnen op de ijsbanen in Terwolde, Haaksbergen en Lochem. Ook de ijsbaan in Ottoland is open. Veel ijsbanen durven het niet aan en blijven dit weekend dicht.

In de provincie Utrecht zijn er toch tientallen waaghalzen het natuurijs opgegaan, zoals op het Henschotermeer en het Leersumse Veld.

Het natuurijs in Ankeveen is ook nog niet overal dik genoeg om op te schaatsen, ziet verslaggever Nick Renooij:

Tal van wakken

In Ankeveen is de ijskwaliteit zo slecht, dat de ijsclub mensen oproept om niet te komen. Er zijn op veel plekken wakken in het ijs, waarschuwt Staatsbosbeheer. Daar trekken schaatsers op de Oostvaardersplassen en het Paterswoldsemeer zich weinig van aan, er werd zondagmiddag volop geschaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl