'Hendrix in de wachtkamer, Siem de Jong als supersub'

Jorrit Hendrix bij Jong PSV Pro Shots

Het is dringen op De Herdgang. De concurrentie op het middenveld is heviger dan ooit bij PSV, maar lijkt al beslist voor die überhaupt begonnen is. 

Met Marco van Ginkel denkt trainer Phillip Cocu de ‘missing link’ te hebben gevonden, die moet leiden naar de derde landstitel op rij. Hij greep in het eerste eredivisieduel na de winterstop terug naar een middenveld met Andres Guardado, Davy Pröpper en Van Ginkel. PSV won eenvoudig van Excelsior, en Van Ginkel en Pröpper scoorden. 

Die keuze gaat ten koste van anderen. Voor Bart Ramselaar, die tegen Excelsior een rol toebedeeld kreeg als linksbuiten, lijkt er nog genoeg speeltijd in het verschiet te liggen. Maar Oleksandr Zintsjenko, Siem de Jong en Jorrit Hendrix moeten pas op de plaats maken.

Siem de Jong: dit is een ideale kans voor mij

“Hendrix komt in de wachtkamer”, bevestigt Arno Vermeulen, chef voetbal van de NOS. “Hij is natuurlijk lang geblesseerd geweest en zal zich dus wel schikken. Maar Hendrix was heel goed tot zijn blessure."

Geduld is dus het adagium voor Hendrix, die in september zelfs zijn debuut maakte voor Oranje. “Het is een publiek geheim dat Guardado zijn loopbaan dichter bij huis zou willen afsluiten. Zijn zaakwaarnemers zouden al contact hebben gehad met clubs uit de Noord-Amerikaanse MLS. Hendrix moet zorgen dat hij onomstreden is als de nieuwe controlerende middenvelder van PSV.” 

Duidelijkheid vragen

“Ik ben ooit te lang bij Vitesse gebleven, omdat ik per se wilde bewijzen dat ik in de basis hoorde”, waarschuwt oud-voetballer Evgeniy Levchenko. “Daarom moet Hendrix duidelijkheid vragen van PSV. Zien zij hem als de opvolger van Guardado? Zo niet, dan kan het goed zijn om een stapje terug of opzij te maken. Voor clubs als FC Utrecht of FC Groningen is hij een absolute meerwaarde.” 

Zo’n vaart zal het niet lopen met de 21-jarige middenvelder, denkt Vermeulen. “Hendrix is een jongen van de club en relatief jong. Die neemt wel even genoegen met een rol op het tweede plan.”

Jorrit Hendrix, Davy Pröpper en Jetro Willems bij Oranje in augustus 2016 Pro Shots

Hoe zit dat bijvoorbeeld met Oleksandr Zinchenko? De pas 19-jarige spelmaker, die gehuurd wordt van Manchester City, kwam tot nu toe tot acht eredivisieduels. Daarin maakte hij een goede indruk.

Op dit moment kampt de Oekraïner met kuitproblemen, maar ook als hij fit is, lijkt een basisplaats ver weg. Een tussentijds vertrek is niet ondenkbaar, aldus Levchenko. “Op zijn leeftijd moet hij veel spelen. Zinchenko concentreert zich volledig op PSV, maar soms moet je snel schakelen.”

Gekke pass

Toch verwacht Levchenko dat zijn landgenoot de concurrentie bij PSV aan zal gaan. “Het voordeel is dat Zinchenko op meerdere posities uit de voeten kan. Maar hij is ook een creatieve speler, die soms te veel risico neemt. Hij is zo’n speler die een gekke pass moet geven om in de wedstrijd te komen.”

Davy Pröpper, Jorrit Hendrix en Luuk de Jong met de kampioensschaal Pro Shots

Vooral voor Siem de Jong is de komst van Van Ginkel pijnlijk. De aanvallende middenvelder werd in de zomer gehuurd van Newcastle United om de naar Chelsea teruggekeerde Van Ginkel te vervangen. 

“Siem de Jong wordt een moeilijk verhaal", vermoedt Vermeulen. "Hij kwam met een blessure en is eigenlijk nooit echt fit geweest, hoewel hij voor de winterstop wel beslissend is geweest”, verwijst de voetbalcommentator naar De Jongs goals tegen tegen PEC Zwolle en Ajax.

Supersub

“Niemand twijfelt aan zijn kwaliteit, maar wel aan zijn fitheid”, weet Levchenko. “Om weer topfit te worden moet Siem veel wedstrijden spelen. Maar dat zie ik niet gebeuren.” 

Toch kan De Jong nog best belangrijk zijn, denkt Vermeulen. “Als supersub. Ik kan me goed voorstellen dat we straks bij 0-0 in de zestigste minuut het koppel Luuk en Siem de Jong in de spits zullen gaan zien.”

De 'Messi van Oekraïne' houdt zich schuil bij PSV

Concurrentie en geduld. Als Phillip Cocu in de tweede seizoenshelft die balans weet te bewaren, kan PSV terugkeren in de titelstrijd. Dat is geen eenvoudige opgave, zo bewijst het tussentijdse vertrek van Nemanja Gudelj, Riechedly Bazoer en – naar verwachting – Anwar El Ghazi bij Ajax. 

“Natuurlijk is dit een luxeprobleem”, beaamt Levchenko. “Hij zal moeten kiezen, maar je kunt beter trainer zijn van PSV dan van De Graafschap natuurlijk. Als je kampioen wilt worden tenminste.” 

“Deze mannen gaan geen problemen geven”, denkt Vermeulen. “De spelers kennen hun rol. Dat realisme is er gewoon.”

Een samenvatting van het duel PSV-sc Heerenveen is vanaf 19.00 uur te zien op NPO 1 in NOS Studio Sport. De wedstrijd is ook te volgen op NPO Radio 1 en via het liveblog op NOS.nl.