Het Roer Moet Om pleitte in de Tweede Kamer eerder voor een einde aan de marktwerking in de huisartsenzorg
NOS Nieuws

Het Roer Moet Om wil politiek tot keuzes dwingen in zorgdebat

Politieke partijen missen de moed om eerlijk te zijn over de onvermijdelijke keuzes in de zorg, vindt actiecomité Het Roer Moet Om. Daarom wil de actiegroep de partijen tijdens een debat dwingen om duidelijk te maken welke keuzes ze maken voor onze zorg in de toekomst.

Vanmiddag gaan onder meer Jesse Klaver (GroenLinks) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in debat over verschillende zorgonderwerpen, van controledrift van de overheid en verzekeraars, tot een scherper anti-rookbeleid.

Vage beloften

Concrete maatregelen voor grote zorgvraagstukken ontbreken in veel verkiezingsprogramma’s, vindt initiatiefnemer Bart Meijman. "De mogelijkheden voor goede zorg zijn grenzeloos, maar het budget daarvoor niet. Dat betekent dat er harde keuzes moeten worden gemaakt."

Politieke partijen zijn daar allerminst duidelijk over, vindt hij. "Concrete maatregelen voor zorg ontbreken in de verkiezingsprogramma's. Daarom willen wij ze uitdagen in het debat om wel concrete toezeggingen te doen."

Het is volgens Meijman de vraag of we de zorg nu op de meest efficiënte manier organiseren. "De geldstromen zijn zo verdeeld, dat ze samenwerking tussen bijvoorbeeld ziekenhuizen en huisartsen zelfs belemmeren. Er is zoveel controle op het handelen van zorgprofessionals, dat daaraan voldoen een taak op zich wordt. Het is tijd voor een Deltaplan voor de zorg."

Vanavond reageert Bart Meijman om 22.00 uur in Nieuwsuur op het verloop van het debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl