Aanhangers van Trump hebben zich verzameld bij het Capitool. ANP

Voor de een was het een langverwacht moment, voor de ander een nachtmerrie die waarheid werd: de inauguratie van Donald Trump tot president van Amerika, stipt op het middaguur in Washington. Op de National Mall, het terrein tussen het Capitool en het Washington Monument, hadden zich enkele honderdduizenden mensen verzameld om de eedaflegging te zien.

Mensenmassa op de National Mall in Washington AFP

Dat het er aanzienlijk minder waren dan bij de inauguraties van Barack Obama, deerde de meesten niet. "Het is een geweldige dag", zegt een Trump-aanhanger. Hij is met zijn vrouw en twee kinderen naar de hoofdstad gekomen om het historische moment mee te maken. "Ik ben blij dat ik deze machtsoverdracht heb gezien."

Zijn vrouw is nog bevangen van het moment. Trump is nu echt onze president, zegt ze. "Het is spannend om te zien wat hij voor het land gaat doen."

'We the people'

Het stel is diehard Republikeins: ze willen dat Trump vandaag nog begint met de ontmanteling van Obamacare, het zorgverzekeringsstelsel van de oud-president, en met het terugdraaien van Obama's decreten. "Maar wat ons het meest is bijgebleven in Trumps speech is dat hij het volk hun land wil teruggeven. Wij, het volk, hebben het voor het zeggen." 

'Ik wil een einde aan Obamacare'

Een paar huizenblokken verderop, aan Pennsylvania Avenue, is de stemming anders. Daar tonen vrouwen een bord met de tekst 'Get your tiny hands out of our vaginas', een weinig subtiele verwijzing naar het beruchte filmpje dat de campagne van Trump vorig jaar zo in de problemen bracht.

"Ik schaam me voor mijn land", zegt een van de vrouwen over Trumps inauguratie. Een ander zegt dat ze haar nieuwe president onmogelijk kan steunen. "Dat zal ik ook niet doen, totdat hij ons vrouwen steunt." Op het moment dat Trump de laatste woorden van de eed uitspreekt, steken de betogers hun middelvinger op in de richting van het Capitool.

Vrouw na inauguratie Trump: ik schaam me voor mijn land

Er was niet alleen vreedzaam protest tegen Trump. Enkele tientallen vermomde activisten richtten vlak voor de ceremonie bij het Capitool vernielingen aan in het centrum van Washington. De ruiten van onder meer een McDonald's en een bankfiliaal gingen aan diggelen.

Ook politiewagens en straatmeubilair moesten het ontgelden. Na de inauguratie sloeg de vlam nog een keer in de pan, maar toen was er minder schade.

Opstootje voor inauguratie Washington

Zes mensen probeerden de inauguratieceremonie te verstoren door leuzen te roepen. Zij werden door bewakers verwijderd. Rond 20.00 uur Nederlandse tijd had de politie in de hele stad zo'n honderd arrestaties verricht.

De festiviteiten en demonstraties in Washington duren nog tot ver in de nacht. Morgen staat een grote anti-Trump-demonstratie op het programma. Voor die Women's March on Washington worden zo'n 200.000 mensen verwacht.

STER reclame