NOS NieuwsAangepast

Antwerpen worstelt met aanpak chronisch overbelaste ringweg

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Er dreigt jaren uitstel voor de uitbreiding van de ringweg rond Antwerpen. Deze week bleek dat er bij de Belgische Raad van State bezwaren zijn. Ook omliggende gemeenten en actiegroepen liggen dwars.

Het gaat om de zogenoemde Oosterweelverbinding. Die moet de huidige ring om de stad ontlasten. De ring van Antwerpen is een van de drukste snelwegen van België. Nederlandse vrachtwagenchauffeurs en vakantiegangers op weg naar Frankrijk maken er massaal gebruik van.

De Oosterweelverbinding kost naar schatting 9 miljard euro. De werkzaamheden voor het megaproject zouden dit jaar beginnen, maar de start wordt vrijwel zeker uitgesteld.

Slecht nieuws voor truckers en vakantieverkeer: vertraging dreigt bij Antwerpse ringweg

Volgens de auditeur van de Belgische Raad van State is er niet goed gekeken naar een alternatief tracé. Verschillende Antwerpse actiegroepen hadden dat voorgesteld. Het alternatieve tracé loopt verder van de stad vandaan. De actiegroepen eisen ook dat de huidige ring wordt overkapt, om luchtvervuiling te verminderen.

De geplande Oosterweelverbinding is een enorm project, waar in Vlaanderen al twintig jaar over gesproken wordt. Er moeten tunnels onder het Albertkanaal komen en een groot knooppunt aan de noordrand van de stad. Het huidige viaduct van Merksem, dat langs het Antwerpse Sportpaleis loopt, moet worden afgebroken. Een eerder bedachte brugverbinding werd door de Antwerpenaren in een referendum tegengehouden.

De Vlaamse minister van mobiliteit Ben Weyts reageerde deze week bezorgd op de bezwaren van de Raad van State. Volgens hem dreigt het project jaren vertraging op te lopen. "We moeten ons voorbereiden op het slechtste geval", aldus Weyts.

Niet alleen de Raad van State, ook randgemeenten maken bezwaar. Het Vlaamse Zwijndrecht wil geen vergunning geven voor het aanpassen van lokale wegen, bleek vorige week. Ook door die blokkade is de Oosterweelverbinding onzeker geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl