Verkadefabriek in Zaandam ANP

Bij koekjes- en chocoladefabrikant Koninklijke Verkade in Zaandam verdwijnen 87 banen. Dat is bijna een derde van de 296 banen bij de fabriek. Daarnaast krijgen enkele personeelsleden een nieuwe functie.

Volgens het bedrijf is de maatregel onvermijdelijk om internationaal concurrerend te blijven. Het Britse moederbedrijf Pladis heeft in dertien landen fabrieken en er werken wereldwijd zo'n 26.000 mensen. Vakbond FNV zegt geschrokken te zijn van de omvang van het banenverlies.

Jos Hendriks van FNV Voedingsindustrie: "De werknemers maken zich al een tijdje zorgen over Verkade. Zij zagen de productie verminderen en vroegen zich af wat de directie van plan was."

Productiedirecteur Dick Kuiper zegt dat de internationale markt die vanuit Zaandam wordt bespeeld kleiner is geworden. "In Zaandam gaan we ons in de nabije toekomst meer richten op het bedienen van ons eigen land en de buurlanden." Verkade gaat de invulling van het sociaal plan de komende weken bespreken met de ondernemingsraad en vakbonden.

STER reclame