In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

'Ineens begon iedereen te rennen en hoorde ik geweerschoten'

"We liepen rustig op straat, en toen zag ik iets gebeuren waardoor mensen allemaal begonnen te rennen. Toen hoorde ik geweerschoten." Dat zegt de Nederlandse tennisster Demi Schuurs, die in Melbourne is vanwege de Australian Open. Ze zag daar hoe een man met zijn auto op voetgangers inreed. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, onder wie een kind van 10.

"Toen riep ik naar mijn vrienden: jongens, rennen!", zegt de 23-jarige Schuurs tegen de Limburgse omroep L1. "Het eerste de beste café dat we tegenkwamen zijn we binnengegaan."

Automobilist rijdt in op groep voetgangers in Melbourne

Het incident gebeurde op Bourke Street in het centrum van de Australische stad. De man zou rondjes hebben gereden op een kruispunt om vervolgens een voetgangerspad op te rijden. In totaal raakten zo'n twintig mensen gewond. Van sommige gewonden is de toestand kritiek.

Het is inmiddels vrijwel zeker dat het geen terreurdaad was, zei de burgemeester van de stad, Robert Doyle, tegen de BBC. Daar werd wel even aan gedacht, met de aanslagen in Nice en Berlijn in het achterhoofd.

Tot ons afgrijzen reed hij toen het voetpad op.

Burgemeester Melbourne

Doyle zag vanuit het gemeentehuis dat de politie een man in een auto achtervolgde en dat de bestuurder een straat inreed die was afgesloten voor verkeer. "Tot ons afgrijzen reed hij toen het voetpad op." De voetgangerszone was op dat moment extra druk vanwege lunchtijd, zegt hij.

De man is door de politie aangehouden. Daarbij is op de bestuurder geschoten, waarbij hij volgens de burgemeester gewond is geraakt aan zijn arm. Het gaat om een 26-jarige man met drank- en drugsproblemen. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij huiselijk geweld. De burgemeester omschrijft de daad als "de meest afschuwelijke" in de geschiedenis van zijn stad.

Advertentie via Ster.nl