Samuel Armenteros (l) en Jaroslav Navratil (r) vieren de goal van Armenteros tegen Twente
NOS VoetbalAangepast

Topscorers en trainers kijken uit naar derby van het oosten

De derby tussen FC Twente en Heracles Almelo van vrijdag is ook het duel tussen twee veelgeprezen goalgetters, de 19-jarige Enes Ünal van Twente (10 goals) en de 26-jarige Samuel Armenteros van Heracles (8 goals). Wie van de twee kan zijn team naar de overwinning leiden?

Eerder dit seizoen eindigde de derby in Almelo op 2 oktober 2016 in 1-1, door goals van Mateusz Klich (penalty) en Armenteros. "Deze wedstrijden zijn onmogelijk te voorspellen", aldus de Zweed Armenteros. "Er komt iets in je boven. Door de supporters en alles wat er om je heen gebeurt."

Ünal en Armenteros kijken uit naar derby

Ünal herkent het speciale gevoel tussen twee rivaliserende clubs. Met het Turkse Bursaspor speelde hij tegen Besiktas en de duels tussen die clubs zijn ook heftig. In 2004 degradeerde Bursaspor doordat Besiktas in de wedstrijd tegen de directe concurrent van Bursaspor op de laatste speeldag er met de pet naar gooide, waardoor de tegenstander won en Bursaspor het kind van de rekening werd.

Sindsdien zijn de duels tussen Bursaspor en Besiktas zeer beladen. "In Turkije is het allemaal wat emotioneler", aldus Ünal. "De stress, je voelt de emotie in je bloed. Hier is het wat fijner om te voetballen."

Trainers hebben er ook zin in

Ook beide trainers staan te popelen om aan de slag te gaan in de derby. Heracles-coach John Stegeman merkt dat het duel leeft bij de club en in de regio. "De supporters van Heracles willen dolgraag winnen in Enschede en ik kan mij voorstellen dat ze bij FC Twente ook van ons willen winnen. Ja, dat leeft wel."

"Voor mij is het gewoon een wedstrijd, maar ik weet hoe belangrijk het voor de club is. Ik kom hier zelf niet vandaan, maar ik snap wel een beetje het derbygevoel."

FC Twente ging vorige week met 3-1 onderuit bij Vitesse, dus komt de derby met Heracles als geroepen voor Twente-trainer René Hake. "Er zal met wat meer agressie gespeeld worden. Ze willen graag de slechte beurt van vorige week rechtzetten."

Ook bij Hake kriebelt het al. "Zeker wel, je leeft er naartoe met z'n allen. Zeker met de gedachte dat het anders moet dan vorige week. Er is ook gesproken over wat deze wedstrijd betekent voor iedereen, we moeten een goed resultaat halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl