Reddingswerkers bij het hotel in Farindola
NOS NieuwsAangepast

Hulpverleners Italië zoeken verder, maar natuur 'werkt tegen'

In Italië proberen reddingswerkers verder te zoeken naar overlevenden en slachtoffers in het hotel in Midden-Italië dat is bedolven door een lawine. Maar het zoeken gaat moeilijk. Lawine- en instortingsgevaar en metershoge sneeuw spelen de hulpverleners parten. En ook de aarde rommelde weer, zegt correspondent Rop Zoutberg.

Het hotel in Farindola werd woensdag door een lawine getroffen. Er waren op dat moment 30 à 35 mensen aanwezig. Door de kracht van de lawine is het hotel van zijn fundament geschoven en verwoest. Hoewel er geen tekenen van leven zijn gehoord of gezien, hebben reddingswerkers de hoop nog niet opgegeven.

Het is een soort apocalyptische situatie hier.

Correspondent Rop Zoutberg

De lawine volgde op een reeks aardbevingen die tot in Rome werden gevoeld. Ook vannacht rommelde de aarde, zegt Zoutberg, die op 10 kilometer van het hotel is. "Ik heb dertig bevingen gevoeld. Tel daarbij op dat het hier volledig is ingesneeuwd; het is een soort apocalyptische situatie hier."

Het is volgens hem niet uitzonderlijk dat er zoveel sneeuw valt in de regio. "Dat komt eens in de zoveel jaar wel voor." Maar de combinatie met de aarde die onafgebroken rommelt, maakt de situatie bijzonder, zegt Zoutberg.

Ondanks alles kwamen gisteravond laat nog meer hulpverleners aan bij het hotel, waarmee er nu zo'n 135 mensen zouden zijn. Eerder konden hulpverleners de plek alleen per ski bereiken. Vanwege de hevige sneeuwval waren de toegangswegen geblokkeerd. Inmiddels zouden er sneeuwruimers en andere voertuigen zijn gearriveerd.

Het hotel was absoluut niet lawinebestendig, en daar gaat de discussie nu over: heeft hier iemand schuld aan?

Correspondent Rop Zoutberg

Volgens een arts die bij de hulpverlening is betrokken, is het bovenste deel van het hotel op 1200 meter hoogte volledig weggevaagd en is er in de kamers alleen nog maar sneeuw. De hoop is dat de meeste mensen zich in de hal bevonden. Daar hadden ze zich verzameld om geëvacueerd te worden na aardbevingen in het gebied.

Het hotel was aardbevingsbestendig gebouwd, maar niet opgewassen tegen de lading sneeuw die van de berg achter het hotel naar beneden kwam. "Achter het hotel gaat de berg verder omhoog naar zo'n 2400 meter. De sneeuw bovenaan die berg is gaan schuiven en in één rechte lijn naar beneden gezakt. Na ruim een kilometer vond die lading sneeuw het hotel rechtstreeks op de route.

"Er was geen enkele weerstand, op wat bomen na. Het hotel was dus absoluut niet lawinebestendig, en daar gaat de discussie nu over: heeft hier iemand schuld aan?"

Nu het licht wordt, kunnen de hulpverleners weer beter uit de voeten, zegt Zoutberg. "Maar let wel, het landschap is volledig ondergesneeuwd. Alleen nog de contouren van het dak van het oorspronkelijke gebouw zijn zichtbaar boven de sneeuw. Dus waar moet je beginnen? Waar moet je gaan zoeken?"

De autoriteiten hebben de berging van twee slachtoffers bevestigd. Daarmee zouden in totaal vier lichamen zijn geborgen. Nog zeker 26 mensen zijn zoek. Zoutberg sprak met een hulpverlener en vroeg hem of ze nog hoop hebben. "Hij zei: ja we hebben nog hoop en daarom gaan we door. Maar ja, realistisch gezien is de kans heel klein dat daar nog iemand levend wordt gevonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl