Turkse Nederlanders betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam
NOS Nieuws

Onrust in Turkse gemeenschap Rotterdam nog niet voorbij

De onrust die in de Turkse gemeenschap in Rotterdam ontstond na de mislukte staatsgreep in juli, is nog niet voorbij. Het herstel van de verhoudingen duurt langer dan gehoopt, stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Rotterdamse raadsleden debatteerden vandaag over de situatie. Volgens CDA-fractievoorzitter Sven de Langen is er nog altijd sprake van Turkse inmenging via het consulaat en via religieuze lijnen vanuit Turkije. "Er worden nog steeds Rotterdammers verklikt. Ze komen op lijsten en als ze dan naar Turkije gaan, bijvoorbeeld na een overlijden, dan worden ze opgepakt", stelt De Langen.

Volgens het CDA-raadslid hebben winkels van vermeende Gülen-aanhangers in Rotterdam nog steeds te maken met een boycot van aanhangers van president Erdogan. Aboutaleb zegt dat de gemeente daar weinig aan kan doen. "Dat is lastig voor een overheid."

Nederlandse paspoorten

De onrust in de Turkse gemeenschap dus zeker nog niet weg, maar wel verminderd, zegt Aboutaleb. Opvallend is volgens hem dat behalve Turken die in Nederland asiel aanvragen, ook geremigreerde Turken terugkeren naar Nederland en een Nederlands paspoort aanvragen.

Aboutaleb voelt er niet voor om op eigen houtje de banden met de religieuze overheidsorganisatie Diyanet te verbreken, zoals Leefbaar Rotterdam wil. Diyanet wordt direct aangestuurd vanuit Turkije. "Maar als het kabinet besluit om niet meer met een organisatie als Diyanet te overleggen, moeten de steden volgen", aldus de burgemeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl