Slotdag KPN NK schaatsen: eerste sprinttitel voor Wüst?

Aangepast op

In Heerenveen worden zondag de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint beslist. Buiten de nationale titels worden er nog vijf startbewijzen voor mondiale toernooien vergeven. Wie maken de meeste kans?

Het programma van de KPN NK allround en KPN NK sprint van zondag 22 januari NOS

Bij het sprinttoernooi van de vrouwen staat Ireen Wüst aan de leiding. Ze hoeft geen perfecte 500 meter te rijden om het sprinttoernooi te winnen. Wüst heeft namelijk een goede 1.000 meter in de benen en dat liet ze zien ook.

Sterke 1.000 meter Wüst

De kersverse Europees kampioene allround was veel sneller dan nummer twee Sanneke de Neeling (liefst 1,19 seconden), waardoor haar vijfde plaats op de 500 meter in een klap werd weggepoetst.

Als Wüst zondag opnieuw zo'n dag heeft, wordt ze Nederlands kampioen sprint. En dat zou een primeur zijn, want die titel heeft ze nog niet in haar bezit. Haar beste prestatie op de NK sprint was in 2008, toen ze zilver veroverde. 

De beste twee rijders van het eindklassement krijgen ook een startbewijs voor de WK sprint in Calgary. Jorien ter Mors is al geplaatst voor dat WK.

Het klassement van de NK sprint (v) na de 1.000 meter NOS

Bij de Nederlandse mannen lijkt de sprinttitel te gaan naar Ronald Mulder, Jan Smeekens of Hein Otterspeer. Mulder beleefde zaterdag een degelijke dag. Hij werd tweede op zowel de 500 als de 1.000 meter. Op de 500 meter deed hij dat in een kapot pak.

Smeekens (500 meter) en Otterspeer (1.000 meter) wonnen allebei een afstand. Dai Dai Ntab is de nummer vier van het klassement, maar het verschil met Mulder is te groot. Bovendien is de 1.000 meter van Ntab niet goed genoeg om mee te dingen om de gouden plak.

Ronald Mulder werd nog nooit Nederlands kampioen sprint. Smeekens werd een keer tweede (2011) en Otterspeer was al wel een keer de beste sprinter van Nederland (2015). Bij de mannen ligt er nog maar één ticket klaar voor de WK sprint. Alleen de kampioen mag naar Calgary, Kjeld Nuis en Kai Verbij zijn al geplaatst.

Het klassement van de NK sprint (m) na de 1.000 meter NOS

Voordat het sprintgeweld losbarst, wordt het allroundtoernooi beslist. De mannen beginnen aan de 10.000 meter. Dat zal een strijd worden tussen Patrick Roest en Jan Blokhuijsen, respectievelijk de nummer één en twee van het klassement. Het verschil is miniem: slechts 0,88 seconde.

Zij rijden op de slotafstand niet tegen elkaar, omdat de loting wordt bepaald op basis van de uitslag van de 5.000 meter. Blokhuijsen moet zondag in de voorlaatste rit rijden tegen Marcel Bosker. Roest komt daarna het ijs op en rijdt tegen Chris Huizinga. Blokhuijsen verdedigt zijn titel, terwijl de 21-jarige Roest nog nooit nationaal kampioen werd.

De strijd om het laatste startbewijs voor de WK allround is al zo goed als beslist. Omdat Blokhuijsen zich via de EK allround al naar het Noorse Hamar heeft geschaatst, lijkt het laatste startbewijs naar Roest te gaan. Alleen bij een heel slechte 10.000 meter kan hij zijn WK-ticket nog verspelen.

1/2Het klassement van de NK allround (m) na de 1.500 meter NOS
2/2Het klassement van de NK allround (v) na de 1.500 meter NOS

Als Yvonne Nauta voor de tweede keer in haar loopbaan Nederlands kampioen allround wil worden, moet ze nog twee vrouwen verslaan op de laatste afstand, de 5.000 meter.

Nauta staat na drie afstanden derde in het klassement, met 4,28 seconden achterstand op klassementsleidster Marije Joling. Daartussen staat nog Linda de Vries, die 1,15 moet goedmaken op Joling.

De slotdag van de KPN NK allround en sprint begint zondag vanaf 13.00 uur met de 10.000 meter. Vanaf 17.10 uur wordt de laatste afstand gereden: de tweede 1.000 meter van de sprinters.

Alles is live te volgen op NOS.nl en een groot deel ook live in de uitzending van Studio Sport op NPO 1 en bij Langs de Lijn op Radio 1.