Zeker dertig brandweerlieden omgekomen bij brand Teheran

Aangepast
Het ingestorte Plasco Center in Teheran EPA

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn bij het blussen van een brand ten minste dertig brandweermannen om het leven gekomen. Dat gebeurde toen het gebouw waar de brand woedde, een 17 verdiepingen hoge flat in het centrum van de stad, instortte. Onderin het gebouw, het Plasco Center, bevindt zich een druk bezocht winkelcentrum.

Er zitten nog zeker 25 brandweerlieden vast in het ingestorte gebouw, zegt de burgemeester van Teheran. De toedracht van de ramp is nog onduidelijk. Meer dan 200 brandweerlieden waren al uren bezig de brand te blussen, die begon op de elfde verdieping. 

Ook het leger werd ingezet. Later brak er ook brand uit op de vierde etage. Er zijn ongeveer 75 mensen gewond geraakt. Volgens het officiële persbureau IRNA zijn onder de gewonden 45 brandweermensen. Een getuige omschrijft het instorten als "een scene uit een horrorfilm."

Blikvanger

De politie hield nieuwsgierigen en mensen die het gebouw in wilden om hun spullen op te halen tegen. Er zijn veel bedrijven in gevestigd. Ondernemers wilden hun papieren veiligstellen, vertelt correspondent Thomas Erdbrink op NPO Radio 1, omdat je zonder officiële documenten in Iran niets kunt beginnen. Dat heeft mogelijk ook aan mensen het leven gekost.

Het gebied rond het winkelcentrum is afgezet, omdat wordt gevreesd voor gaslekken.

Het instorten was live te zien op de Iraanse televisie, die verslag deed van de brand en het blussen. De flat boven het Plasco Center is een blikvanger in Teheran. Het gebouw is, zoals vaker het geval is in Iran, slecht onderhouden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gebouw stort in tijdens brand, brandweermannen komen om

Het gebouw dateert van begin jaren 60 en is gebouwd door een plasticfabrikant, waar de naam nog steeds naar verwijst. Toen het er net stond, was het het hoogste gebouw in Teheran. Eigenaar Elghanian, een Joods-Iraanse zakenman, werd kort na de revolutie van 1979 geëxecuteerd op beschuldiging van spionage. Die kwestie was voor veel Joden aanleiding om Iran te ontvluchten.

STER Reclame