Het ingesneeuwde plaatsje Montereale ligt midden in het gebied dat vandaag door een reeks aardbevingen werd getroffen
NOS Nieuws

Paniek in Italië: de aarde begint te trillen, maar je bent ingesneeuwd

"Ik ben er behoorlijk van geschrokken", vertelt NOS-correspondent Rop Zoutberg over de aardbevingen van vandaag in het midden van Italië. Die waren in Rome duidelijk te voelen, zegt hij.

"Ik zat aan tafel te werken en alles begon zo te trillen, dat je denkt: hoelang gaat dit nog duren? Een aantal keer duurde het echt lang. Dat heb ik hier in Rome nog nooit meegemaakt."

Paniek

Maar terwijl de inwoners van Rome met de schrik vrijkwamen, is de situatie in het bevingsgebied, zo'n honderd kilometer naar het noordoosten, dramatisch. De regio is nog lang niet hersteld van de zware aardbeving van vijf maanden geleden en de afgelopen dagen is er een dik pak sneeuw gevallen.

"Mensen die daar nog wonen, zijn vandaag in paniek geraakt", vertelt Zoutberg. "Want je zit daar en dan begint de aarde te trillen, maar alles is ingesneeuwd. Ook je auto is ingesneeuwd, je komt dus niet weg. Normaal rennen mensen de straat op, maar daar ligt ook allemaal sneeuw. Je kan dus geen kant op."

Door de sneeuw zaten duizenden mensen bovendien al zonder stroom en dus ook zonder verwarming. De temperaturen in het bergachtige gebied, op een hoogte van 1000 tot 1200 meter, schommelen tussen de -10 en 5 graden. "Het is echt een verschrikkelijke toestand daar", aldus Zoutberg.

Klokkentoren

De Italiaanse regering had het leger al ingezet om te helpen bij de sneeuwoverlast en zal nog meer militairen naar het gebied sturen. Officieel zijn er nog geen slachtoffers gemeld, maar dat kan komen doordat de regio van de buitenwereld is afgesneden. Geluk bij een ongeluk is dat veel mensen al geëvacueerd waren.

De klokkentoren Sant'Agostino in Amatrice vandaag, vlak voordat hij instortte

Ook over schade is nog weinig te melden, al is er uit Amatrice wel een droevig bericht naar buiten gekomen. Zoutberg: "Er stond één klokkentoren nog heel dapper overeind, de 15e-eeuwse toren Sant'Agostino. Ik hem 'm in september nog gezien. Maar die is nu ook om en ligt tussen de sneeuw en het andere puin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl