AFP
NOS NieuwsAangepast

Eurocommissaris eist wintertenten op Griekse eilanden

Niet volgende week, niet morgen maar nu moeten er winterbestendige tenten worden neergezet op de Griekse eilanden. Dat zei de Griekse Eurocommissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos tijdens een bezoek aan Lesbos. Aan geld en middelen zou het niet mogen liggen: Griekenland heeft de afgelopen twee jaar meer dan een miljard euro ontvangen uit Europese middelen om de opvang van migranten te verbeteren.

Dat geld gaat niet alleen naar de Griekse regering maar ook naar tal van hulporganisaties. Maar die hulporganisaties blijven afhankelijk van Griekse toestemming om nieuwe opvang te bouwen. En daar ontbreekt het vaak aan.

Eilanden

De burgemeesters van de vijf eilanden zijn de situatie ook zat; ze hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar premier Tsipras waarin ze om een ontmoeting vragen. Ze zouden het liefst zien dat de vluchtelingen en migranten naar het vasteland worden gebracht om zo de overlast op de eilanden te beperken. Maar dat is in strijd met de afspraken die tussen de EU en Turkije zijn gemaakt.

Ruim eenweek geleden werden honderden vluchtelingen en migranten die nog in tenten waren gehuisvest in Moria bedolven onder de sneeuw. Dramatische beelden van verkleumde mensen gingen de wereld over. Ook in vluchtelingenkampen op de eilanden Chios en Samos, waar een deel van de migranten nog in tenten verblijft, waren problemen. En ook op het vasteland bleek niet alle huisvesting voor vluchtelingen winterbestendig.

Kritiek

Na hevige kritiek in binnen en buitenland stuurde de Griekse overheid na enkele dagen een marineschip naar Lesbos voor opvang van vluchtelingen en migranten. Enkele honderden mensen kregen onderdak in hotels en appartementen. Inmiddels zijn de afgelopen dagen ook wooncontainers (zogenoemde ISO-boxen) overgevlogen naar het eiland.

De situatie in de vluchtelingenkampen op Lesbos, Chios en Samos is al maanden problematisch. Ze zijn overvol, en hebben gebrekkige voorzieningen. Er verblijven volgens officiële cijfers van de Griekse overheid zo’n 15.000 mensen terwijl er capaciteit is voor ongeveer 8000. Velen zitten al maanden vast op de vijf eilanden in een uitzichtloze situatie.

Van doorstroom naar het vasteland is vrijwel geen sprake sinds het akkoord dat de EU en Turkije in maart vorig jaar sloten. Vluchtelingen en migranten zouden naar Turkije worden teruggestuurd, maar asiel- en beroepsprocedures die ze moeten doorlopen gaan uiterst traag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl