Museum Auschwitz zoekt brieven en foto's van kamp-SS'ers

Directeur Cywinski toont sieraden van joodse kampbewoners die in een mok werden ontdekt. AFP

Het Auschwitz-museum vraagt Duitsers en Oostenrijkers om brieven, foto's en dagboeken van de SS-staf van het toenmalige concentratiekamp af te staan aan het museum. De oproep om egodocumenten in te sturen staat op de site van het museum, maar de directeur van Auschwitz heeft ook de belangrijkste kranten in Duitsland en Oostenrijk gevraagd aandacht te besteden aan het verzoek. 

In het museum, in het Poolse Oswiecim, wordt een beeld geschetst van het concentratie- en uitroeiingskamp Auschwitz-Birkenau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar de museumdirectie zegt over slechts weinig documenten en foto's van de kampbewaarders te beschikken. "We kunnen te weinig bronnen raadplegen om een beter en meer volledig inzicht in de motivatie van de daders te krijgen. In de archieven ligt maar weinig materiaal dat afkomstig is van de SS-staf van het kamp", schrijft museumdirecteur Cywinski in een persverklaring.

Mentaliteit

"Onze kennis is nu gebaseerd op het materiaal van de slachtoffers van Auschwitz, op de kampadministratie en op de documenten van de naoorlogse rechtszaken tegen de stafmedewerkers van het kamp", aldus de directeur. 

Hij hoopt dat zijn staf meer inzicht krijgt in de mentaliteit van de daders door het lezen van dagboeken en brieven van de nazi's die in de kampen werkten. Met die nieuwe kennis kunnen de komende generaties beter gefundeerd worden gewaarschuwd voor populisme en haat zaaien, verwacht de museumdirecteur. Hij belooft de inzenders van het SS-materiaal volledige anonimiteit.