ANP
NOS NieuwsAangepast

LAKS doet toch niet mee aan verkiezingen

Scholierenorganisatie LAKS doet toch niet mee aan de verkiezingen op 15 maart. Het was een stunt om aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs, zegt 'lijsttrekker' en voorzitter van het LAKS Sven Annen.

Maandag maakte het LAKS bekend dat "er geen vertrouwen meer is dat de bestaande politieke partijen de negatieve ontwikkelingen in het onderwijs kunnen stoppen". Daarom was er een lijst met tien jonge mensen opgesteld die met een blanco lijst mee zouden doen aan de verkiezingen.

De lijst was blanco omdat het LAKS eigenlijk te laat was met de aanmelding, de termijn daarvoor was in december verstreken. Daarom zou LAKS meedoen onder een nummer, bijvoorbeeld lijst 64.

Nu blijkt het allemaal niet waar te zijn. Voorzitter Annen zegt dat het LAKS niet is opgericht om de politiek in te gaan, maar om andere partijen te beïnvloeden. Dat is volgens hem gelukt. "Er is veel aandacht geweest voor onze actie. We hebben heel veel steunbetuigingen gekregen. Als we mee hadden gedaan dan was er een goede kans geweest dat het was gelukt."

Laatste redmiddel

De LAKS-actie was bedoeld als "laatste redmiddel" om de politieke partijen in Den Haag wakker te schudden, zegt Annen. "Jongeren worden niet gehoord in Den Haag."

LAKS ergert zich met name aan het rendementsdenken in het onderwijs, waardoor er geen aandacht meer zou zijn voor de individuele leerling.

Voorzitter Annen kan zich voorstellen dat mensen zich in de maling genomen voelen. "We hadden negatieve reacties ingecalculeerd. Maar we zagen dit als een laatste redmiddel dat we helaas moesten doen. Er zit een doel achter."

NOS en persbureau ANP zijn niet blij met de actie van LAKS. "Het LAKS heeft zich gediskwalificeerd als bron. Daar houden we vanaf nu rekening mee", zegt ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen.

Reactie LAKS

Het LAKS zegt in een schriftelijke reactie dat de organisatie de ophef die is ontstaan een beetje heeft onderschat. "Wij hebben niemand willen bedriegen, en het is nooit onze intentie geweest om het vertrouwen in ons of de media te beschadigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl