ANP

Het moest de schaatssport een nieuwe (financiële) impuls geven, maar het is de vraag of het ooit zover gaat komen. Eind maart zou in stadion Gelredome de eerste versie van de Dutch Icederby Grand Prix moeten plaatsvinden, maar de kans dat de schaatswedstrijd tussen langebaanschaatsers en shorttrackers op een baantje van 220 meter in de Arnhemse voetbaltempel doorgaat, is nul.

Hoewel de betrokken partijen weigeren commentaar te geven, blijkt uit onderzoek van de NOS dat het evenement dit seizoen niet meer zal plaatsvinden.

Groots aangekondigd

Het evenement werd eind juli vorig jaar groots aangekondigd. Schaatsbond KNSB, initiatiefnemer Icederby uit Zuid-Korea en het Gelredome maakten trots bekend dat de eerste aflevering van het unieke schaatsevenement op 24, 25 en 26 maart 2017 in Arnhem zou plaatsvinden.

Daar ging een jarenlange strijd van schaatser Mark Tuitert en shorttracker Niels Kerstholt aan vooraf. De twee dienden bij de Europese Commissie een klacht in tegen de internationale schaatsunie ISU, die het nieuwe format weigerde te erkennen en schaatsers dreigde levenslang te schorsen als ze aan een dergelijk evenement zouden deelnemen.

Mark Tuitert wendde zich tot de Europese Commissie en diende een klacht over de ISU in ANP

De Europese Commissie tikte de ISU vorig jaar al in een voorlopig vonnis op de vingers. Het dreigement zou in strijd zijn met Europese wetgeving op mededinging. ISU mocht geen evenementen verbieden en schaatsers niet schorsen.

De ISU ging overstag, plaatste het evenement na aanvraag van de KNSB als showcase op de internationale kalender, alleen mocht er niet op de wedstrijden gegokt worden. En daar is het de investeerders achter Icederby nu net om te doen.

Het concept, dat een beetje lijkt op hoe er in Azië met de wielerdiscipline keirin wordt omgegaan, moet nieuw geld genereren. De schaatsers zouden strijden om een aanzienlijk prijzengeld.

Alle betrokken partijen hullen zich nu echter in stilzwijgen. Directeur Hèrald van de Bunt van het Gelredome is duidelijk. "Geen commentaar. Wij zijn geen organisator, dat zijn de KNSB en Icederby." Het feit dat zijn stadion twee maanden voor het evenement in geen enkele uiting aangeeft dat Icederby er komt, zegt genoeg.

Ook de KNSB, die aan de wedstrijd zou verdienen, weigert in te gaan op de huidige situatie. "Geen commentaar", zegt directeur Theo Fledderus. Ook de bond doet geen enkele promotie voor het evenement. Kaartverkoop om het Gelredome vol te krijgen is nergens geregeld en schaatsers zijn bij navraag niet benaderd.

Icederby zelf gaat niet in op schriftelijke vragen van de NOS. Het Zuid-Koreaanse bedrijf schermde vorig jaar met investeerders uit het Midden-Oosten, die bereid zouden zijn 500 miljoen dollar in het nieuwe format te steken. Maar dan moet er wel op gegokt kunnen worden.

STER reclame