Demonstranten eisen de vrijlating van Manning (2015)
NOS NieuwsAangepast

Chelsea Manning komt vrij dankzij strafvermindering Obama

President Obama heeft ex-militair Chelsea Manning het grootste deel van haar straf kwijtgescholden. Manning werd in 2010 veroordeeld tot 35 jaar cel vanwege het doorsluizen van honderdduizenden geheime diplomatieke en militaire documenten. Dankzij het besluit van Obama komt zij op 17 mei van dit jaar al vrij, in plaats van in het jaar 2045.

Chelsea Manning heette nog Bradley Manning toen zij in 2009 naar Irak werd uitgezonden. Daar werkte ze als informatie-analist voor het Amerikaanse leger. Daardoor had ze toegang tot het computernetwerk waarin de documenten opgeslagen waren.

Uit de documenten die ze kopieerde, bleek dat Iraakse militairen die met de Amerikanen samenwerkten gevangenen mishandelden en dat er bij de strijd tegen al-Qaida en andere terroristische groepen vermoedelijk veel meer doden vielen dan de officiële cijfers aangaven. Manning gaf de documenten aan de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, die ze publiceerde.

Chelsea Manning krijgt strafvermindering

Manning werd als man geboren, maar voelt zich vrouw. Na haar arrestatie bekende zij schuld, maar voerde als verzachtende omstandigheid aan dat ze als gevolg van haar gender-problematiek aan depressies leed. Vorig jaar deed ze twee keer een poging tot zelfdoding.

In september vorig jaar ging ze in hongerstaking omdat het gevangenisregime onvoldoende rekening hield met haar geslachtsverandering. Het leger beloofde dat ze een operatie mocht ondergaan.

Manning in 2013

Obama schold ook (een deel van) de straf van 208 andere gevangenen kwijt. Nog eens 64 veroordeelden kregen amnestie, waarmee hun strafblad werd gewist.

Assange

Het gebaar richting Manning heeft mogelijk ook gevolgen voor de zaak van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Die liet deze week weten dat hij zich aan de VS wil laten uitleveren, als Manning genade krijgt. Maar van amnestie is nu geen sprake; Manning behoudt haar strafblad, evenals de inperking van bepaalde rechten die aan veroordeelden in de VS worden opgelegd.

Assange zit al ruim vier jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Zo hoopt hij te voorkomen dat hij via Zweden, waar hij van verkrachting wordt verdacht, wordt uitgeleverd aan de VS. Dat land wil hem vervolgen wegens het publiceren van gelekte documenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl