Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran heeft de Nederlandse ambassadeur ontboden. Hij heeft uitleg gekregen over hoe Iran omgaat met drugshandelaars en waarom er nooit een tweede rechtszaak is geweest tegen de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami.

Gisteren werd bekend dat de 45-jarige Bahrami is opgehangen. Ze was begin januari ter dood veroordeeld, omdat ze drugs zou hebben gesmokkeld. Op drugssmokkel staat in het islamitische Iran de doodstraf.

Risico's

In reactie op de executie heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gisteren alle ambtelijke contacten met Iran bevroren. Ook heeft hij Nederlanders met een Iraans paspoort afgeraden om naar dat land te reizen.

Correspondent Thomas Erdbrink zegt dat die opstelling grote gevolgen kan hebben voor de circa dertigduizend Iraniërs die regelmatig op en neer reizen tussen Nederland en Iran.

'Nationale kwestie'

Iran heeft in een verklaring laten weten dat de executie van Bahrami geen invloed zou mogen hebben op de relatie tussen Iran en Nederland. De ambassade zegt verder dat de terechtstelling "een nationale kwestie" is.

STER reclame