EPA

Minder gehoorschade door andere behandeling tbc-patiënten

time icon

Door tuberculosepatiënten een individueel aangepaste dosering te geven van standaard gebruikte antibiotica, kan het aantal patiënten dat als bijwerking gehoorschade oploopt fors worden verminderd. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen schrijven dat in het vakblad Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schrijft voor dat tbc-patiënten een cocktail krijgen van verschillende antibiotica, waaronder een bepaalde standaarddosering van een aminoglycoside. Langdurig gebruik leidt vaak tot ernstige bijwerkingen. Zo houden vier op de tien patiënten er gehoorschade aan over.

Het UMCG volgt de WHO-richtlijnen al tien jaar niet meer. Volgens de onderzoekers treedt bij hun methode gehoorschade op bij een op de tien patiënten.

Minder

Het UMCG meet eerst hoe gevoelig de bacterie die de patiënt ziek maakt nog is voor antibiotica en hoeveel van de toegediende antibiotica daadwerkelijk in het bloed van de patiënt komt. Op grond daarvan wordt de juiste dosering van het gekozen aminoglycoside voor de betrokken patiënt vastgesteld. Die dosering kan volgens de onderzoekers vaak veel lager zijn dan de standaarddosering die de WHO voorschrijft. 

De Groningse onderzoekers gaan hun resultaten nu proberen te bevestigen door een vergelijkbaar onderzoek op te zetten in een land waar de WHO-richtlijnen voor de behandeling van tuberculose strikt gevolgd worden. Daarvoor wordt samengewerkt met ziekenhuizen in Wit-Rusland en China, waar resistente tuberculose vaak voorkomt. Als dat lukt, komt aanpassing van de WHO-richtlijnen in zicht.

STER Reclame