Spaanse paarden springen door het vuur tegen ziektes

Aangepast
Reuters

Het is een eeuwenoude Spaanse traditie, die op weerstand stuit van dierenrechtenorganisaties. Dit keer gaat het niet om stierenvechten, maar om door vuur springende paarden.

Het spektakel wordt ieder jaar gehouden in dorpje San Bartolomé de Pinares op de vooravond van Las Luminarias de San Antón. Dat is een feest ter ere van Sint Antionius, de katholieke beschermheilige van de dieren. De dorpelingen rijden met hun paarden door de vreugdevuren, waarvan de rook voor bescherming tegen ziektes zou zorgen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Spaanse paarden springen door het vuur tegen ziektes

Het festival stamt uit de Middeleeuwen toen paarden erg belangrijk waren voor de lokale bevolking. De dieren werden ingezet om te werken en op het slagveld en moesten dus vooral heel sterk zijn. Men kon het zich niet permitteren om een paard te verliezen aan ziektes, waardoor dit soort rituelen heel belangrijk was. 

Tegenwoordig is het vooral folklore. Dierenrechtenactivisten vochten het spektakel een paar jaar geleden aan, maar werden door de lokale overheid in het ongelijk gesteld. De paarden zouden er volgens voorstanders geen last van hebben.

"De paarden raken niet in paniek, het zijn heel intelligente dieren", zegt een paardenbezitter in San Bartolomé de Pinares. "Als een paard door het vuur loopt en er gebeurt niets, dan gaat het de keren erna steeds makkelijker."

1/6 AFP
2/6 Reuters
3/6 Reuters
4/6 Reuters
5/6 Reuters
6/6 Reuters

STER Reclame