Volkert van der Graaf ANP

Volkert van der Graaf voor de rechter: moet hij weer de cel in?

tijd van publicatie Aangepast

Het Openbaar Ministerie wil Volkert van der Graaf weer terug in de cel, omdat hij zich niet aan een van de voorwaarden van zijn invrijheidstelling heeft gehouden. Vanmiddag staat de moordenaar van Pim Fortuyn daarom voor de rechter. 

Welke voorwaarde hij heeft geschonden, wordt tijdens de zitting pas duidelijk. Volgens de advocaat van Van der Graaf, Willem Jebbink, gaat het om de voorwaarde dat zijn cliënt zich elke drie weken moet melden voor een gesprek. 

Hij zei al eerder dat zijn cliënt zeer verbaasd is door de actie van het OM. Van der Graaf zou gewoon zijn komen opdagen.

Van der Graaf werd in 2014 onder voorwaarden vrijgelaten, toen hij twee derde van zijn straf van achttien jaar voor de moord op Pim Fortuyn erop had zitten. Van die voorwaarden gelden er drie al niet meer. Zo heeft hij geen gebiedsverbod voor Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel meer, hoeft hij geen enkelband meer te dragen en is verplichte begeleiding door een psycholoog overbodig.

Vorig jaar ging Van der Graaf naar de rechter naar aanleiding van de gesprekken met de reclassering. Hij stelde dat hij zich alleen hoefde te melden en geen informatie hoefde te verstrekken. De rechtbank oordeelde toen dat hij ook verplicht was om antwoord te geven op vragen van de reclassering. Sinds die tijd houdt Van der Graaf zich aan die plicht, zei zijn advocaat Jebbink. 

Volkert van der Graaf luistert naar de rechtbank in 2013 ANP

Het OM wil Van der Graaf een jaar achter de tralies hebben. De rechtbank in Amsterdam bepaalt vanmiddag of de vordering ontvankelijk is.

STER Reclame