Abdoelkadir Masjaripov
NOS NieuwsAangepast

Turkse gouverneur: opgepakte Oezbeek bekent aanslag Istanbul

De Oezbeek Abdoelkadir Masjaripov heeft bekend dat hij de dader is van de aanslag op de nachtclub in Istanbul. Dat heeft de gouverneur van de Turkse miljoenenstad gezegd. Volgens hem matchen Masjaripovs vingerafdrukken ook met de gevonden vingerafdrukken op de locatie van de aanslag.

De 33-jarige Masjaripov kwam illegaal het land binnen in januari vorig jaar, zei de gouverneur. Hij handelde in naam van terreurgroep Islamitische Staat. "Hij werd getraind in Afghanistan. Hij is hoogopgeleid en spreekt vier talen", vertelde de gouverneur.

"Er blijven nog steeds veel theorieën en vragen", zei correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar er is nu in ieder geval grote opluchting onder het Turkse volk."

Reconstructie

Met de bekendgemaakte informatie is een reconstructie te maken van de afgelopen weken. "Voor de aanslag verhuisde Masjaripov een of twee keer om niet gevonden te worden", vertelde de gouverneur. Na de aanslag tijdens Oudejaarsnacht is Masjaripov naar zijn huidige huis gegaan om daar zijn 4-jarige zoontje op te halen.

"Zijn vrouw liet hij achter", zegt Waagmeester. Zij werd later gearresteerd door de Turkse politie. Volgens haar wist ze niets van het schaduwleven van haar man.

Masjaripov nam vervolgens zijn zoontje mee naar een huis van een Kirgizische vriend. Dat huis stond in een verre buitenwijk van Istanbul waar veel migranten wonen.

150.000 dollar in contanten

De Turkse autoriteiten zijn in de weken na de aanslag zo'n 150 huizen binnengevallen. Vijftig mensen werden gearresteerd. Daarbuiten werden 168 buitenlanders, die verdacht worden van terroristische activiteiten, aangegeven bij de politie.

Op zondag deed de politie ook een inval in een huis in de buurt van Istanbul, in de kustplaats Silivri, en trof daar 150.000 dollar in contanten aan. Deze woning zou zijn gebruikt door Masjaripov.

Gisteren vielen agenten binnen bij het huis van de Kirgizische vriend, nadat ze dit huis al vijf dagen in de gaten hadden gehouden in een poging te ontdekken met wie Masjaripov in contact stond. Daar vonden ze ook 197.000 dollar, twee vuurwapens en sim-kaarten.

'Terrorist geeft schuld toe'

Twee weken

Het heeft uiteindelijk twee weken geduurd voordat de verdachte werd opgepakt. Waagmeester: "In Istanbul wonen meer mensen dan in heel Nederland, dus het is al moeilijker om mensen te vinden. Daarbuiten wonen er ook veel mensen zonder papieren in Istanbul. Dat zorgt voor verwarring. Dat merkten we op het begin ook, toen mensen werden gearresteerd en vervolgens vrijgelaten."

Volgens Waagmeester is het een unieke zaak. "De dader leeft nog. Meestal blaast een IS-gezant zich op en overleeft hij het niet. Nu kan er daadwerkelijk een onderzoek worden ingesteld naar de dader en zijn netwerk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl