Bij Albert Heijn op het 5 Mei Plein in Leiden is dit de boodschap
NOS Nieuws

De spinazie is op door slechte oogst in Spanje

Er is een tekort aan verse spinazie. Winkels van Albert Heijn en Jumbo hebben lege schappen op de afdeling groenten en fruit. Klanten van een AH-filiaal in Leiden zien bijvoorbeeld een briefje hangen met de tekst: "Momenteel is er praktisch geen spinazie beschikbaar op de markt. De diepvriesspinazie is momenteel wel beschikbaar."

Het hoofdkantoor van AH bevestigt dat er problemen zijn. Dat komt door de slechte oogst in Spanje. "In deze tijd van het jaar komt de spinazie uit Spanje. Door het slechte weer was daar sprake van een slechte oogst. Maar we hopen dat de aanvoer later deze week weer op gang komt", zegt een woordvoerder. "Vanaf begin juni komt de spinazie overigens weer uit eigen land. "

Ook Jumbo - samen met AH goed voor de helft van de totale supermarktomzet in ons land - zegt dat de aanvoer niet optimaal verloopt. Maar het bedrijf verwacht vooralsnog geen lege schappen. Mocht dat toch gebeuren, dan zal het bedrijf "passende alternatieve producten" aanbieden, aldus een woordvoerder.

Ook sla en courgette

De koepel van de groente- en fruitsector, het GroentenFruit Huis, zegt dat de neerslag in Zuid-Europa leidt tot (deels) mislukte oogsten. Het gaat dan niet alleen om spinazie, maar ook om sla, broccoli, bloemkool en courgettes. "Met slecht weer zijn bladgewassen natuurlijk extra kwetsbaar", aldus een woordvoerster. Zij verwacht dat de ergste problemen binnen een paar weken voorbij zijn.

Voor Kerstmis veroorzaakte het noodweer overstromingen in Zuid-Spanje. Daardoor konden veel groenten en fruit niet geoogst worden. Ook nu is het weer voor Spaanse begrippen slecht en dat heeft dus gevolgen voor de aanvoer van groenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl