Haase laat kans liggen op stunt tegen supertalent Zverev

Robin Haase heeft in de eerste ronde van de Australian Open Alexander Zverev aan het wankelen gebracht. Met een break voorsprong in de vierde set was hij op weg naar de winst, maar na drie uur zwoegen in de brandende zon moest hij zich toch met 2-6, 6-3, 7-5, 3-6, 2-6 gewonnen geven.

Zverev is pas 19 jaar, maar nu al de nummer 24 van de wereld. De Duitser heeft een breed slagenarsenaal en wordt gezien als de toekomstige nummer een van de wereld. In 2014 boekte hij als 17-jarige uitgerekend tegen Haase al zijn eerste zege op de ATP Tour.

Klap na klap

Destijds gunde hij de Nederlander slechts twee games en die kant leek het ook in Melbourne op te gaan. Zverev deelde klap na klap uit en in een mum van tijd was Haase de eerste set kwijt. Hij gooide daarna het roer om en legde meer variatie in zijn spel met korte ballen en aanvallender tennis.

Daar was Zverev niet op bedacht en opeens was het een wedstrijd. Na het winnen van de tweede set trok Haase ook het derde bedrijf - na een 3-0 achterstand - naar zich toe. Zverev was het helemaal kwijt en toen de Duitser in de vierde set direct gebroken werd, moest zijn racket eraan geloven.

Alexander Zverev

Met de winst in zicht kreeg Haase bij 2-0 twee kansen op een dubbele break voorsprong. Het had de genadeklap voor Zverev kunnen zijn, maar die kwam niet. Met twee dubbele fouten leverde Haase daarna zijn eigen opslag in en bracht daarmee de Duitser weer tot leven.

Zverev won negen games op rij. Pas bij 4-0 in de vijfde set kwam Haase weer op het scorebord, maar toen was zijn kans op een stunt al verkeken. Voor het zesde jaar op rij is de eerste ronde het eindstation in Melbourne.

Haase was tevreden over zijn niveau in de Hisense Arena, maar baalde uiteraard flink van de nederlaag. "Het was een goede wedstrijd, maar omdat ik die kansen op een dubbele break in de vierde set miste, zit ik hier toch met het gevoel van: dit is een gemiste kans. Ik heb het aan mezelf te wijten."

"In zijn hoofd was het bij wijze van spreken al 3-0", ging hij verder. "Op 3-2 speelde ik de zwakste game van de wedstrijd. Dat was zuur. Ik sloeg twee dubbele fouten. Met nieuwe ballen zou dat niet mogen. Vanaf dat moment serveerde ik minder en kantelde het."