AFP
NOS NieuwsAangepast

'We hoorden vier à vijf schoten, toen sloeg de paniek toe'

"Ineens hoorden we heel duidelijk vier of vijf schoten. Iedereen stopte met dansen om te horen wat er aan de hand was." Dat zegt de Amerikaanse muziekjournaliste Valerie Lee die in de Mexicaanse danceclub Blue Parrot Beach Club was waar vijf mensen omkwamen bij een schietpartij. Tegenover persbureau AP vertelt ze over de angstige momenten die ze beleefde.

De Blue Parrot Beach Club ligt in Playa del Carmen, waar de laatste dag werd gevierd van het tiendaagse BPM Festival. Het populaire dance-evenement trekt jaarlijks vele toeristen en buitenlandse dj's, onder wie de Nederlandse dj's Matthew Dekay en Joris Voorn die daar eerder deze week draaiden.

Op het moment dat de schutter het vuur opende, was Lee backstage. Samen met anderen dook ze achter een betonnen muur en kroop ze richting een tafel, waar ze zich onder verborg. "Het ging allemaal heel snel. Natuurlijk waren we in paniek toen we onder de tafel zaten."

Ze vertelt dat het gedeelte achter het podium in de buitenlucht is. "Daardoor konden we de schoten duidelijk horen, ook al stond de muziek heel hard. Die bleef ook spelen in de minuten waarin we ons verborgen. Ik denk dat mensen in de club zelf en waarschijnlijk ook de dj geen idee hadden dat er geschoten was vanwege de luide muziek. "

"Na een paar seconden zeiden mensen dat ze dachten dat het om vuurwerk ging: 'Het klonk niet als een geweerschot, het zal wel meevallen.'" Sommige mensen kwamen langzaam overeind, maar zij bleef laag.

De verwarring werd nog groter toen een bewaker hun richting op kwam lopen en ook zei dat het waarschijnlijk om vuurwerk ging. "Maar even later kwam er iemand aanrennen die zeker wist dat hij iemand met een geweer had gezien en dat er werd geschoten."

Dodelijke schietpartij in club Mexico

Een paar minuten later waagden een paar mensen het erop om naar een uitgang te rennen. "Toen besloten we ook op te staan en te vluchten."

Eenmaal buiten de club spraken ze met een vriend die dichtbij de ingang had gestaan toen de schietpartij bezig was. "Van hem hoorden we dat hij op enkele meters van de schutter stond en dat hij had gezien dat er werd geschoten en lichamen op de grond had zien liggen. Het zei dat het er zo'n vijf waren. Een andere vriend vertelde ongeveer hetzelfde."

De twee vrienden hadden een meisje zien vallen nadat er op haar was geschoten. "Ze wilden haar helpen, maar een bewaker of agent had hen gevraagd om weg te gaan. We hoorden geen politiesirenes totdat we ongeveer een blok van de club weg waren. Toen hoorden we eindelijk een sirene."

Na de schietpartij hield de politie wel enkele mensen aan, maar het is nog steeds niet duidelijk of die ermee te maken hebben. Een politiechef zei dat de schietpartij het resultaat was van "een meningsverschil tussen mensen in de club". Beveiligers zouden onder vuur zijn komen te liggen toen ze probeerden in te grijpen.

Lokale media speculeren dat de schietpartij met drugsgeweld te maken zou hebben gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl